Wizz Air najavio obustavljanje preko četrdeset linija, među njima i iz BiH

Zimske operacije ove aviokompanije će biti pogođene na svim tržištima koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju.

Niskotarifni prijevoznik Wizz Air je u procesu privremenog obustavljanja preko četrdeset linija iz svoje mreže na prostoru bivše Jugoslavije. I planirane nove destinacije su uglavnom odložene. To dolazi kao rezultat slabljenja potražnje zbog porasta slučajeva Covid-19 širom kontinenta, straha od novog soja virusa Omicron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem.

Zimske operacije ove aviokompanije će biti pogođene na svim tržištima koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju.

Predsjednik Wizz Aira, Robert Carey, rekao je da putnici duže čekaju da rezerviraju karte, što otežava aviokompaniji da procijeni kratkoročnu potražnju. Carey je napomenuo da je ovaj trend prisutan tijekom cijele pandemije i da se sada pojačava s novom varijantom Omicron.

– Putnici procjenjuju da li će moći putovati usljed novih zatvaranja granica. Kupci sve bliže i bliže rezerviraju u odnosu na planirani put, rekao je Carey.

Međutim, Wizz Air je optimističan i cilja na povećanje potražnje sljedećeg ljeta.

Operativne rute tijekom cijele zimske sezone iz Skoplja, najveće baze u bivšoj Jugoslaviji, su Charleroi, Kopenhagen, Bazel, Beauvais, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Friedrichshafen, Hamburg, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Sandefjord, Geteborg, Malmo i London Luton, međutim, mnogi će biti održavani po skraćenom rasporedu. Na sve ostale rute utjecale su djelomične ili potpune suspenzije. Iz Ohrida će samo Bazel biti u funkciji tijekom zimske sezone, koja traje do 26. ožujka naredne godine.

Iz svoje baze u Tuzli, Wizz Air će bez prekida letjeti za Bazel, Berlin, Keln, Dortmund, Hahn, Memmingen, Malmo i Skavsta, dok rute koje rade tijekom zimskih mjeseci iz Sarajeva uključuju Kopenhagen, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel i Abu Dhabi.

Iz Beograda će avio-kompanija nastaviti prometovati do Bazela, Dortmunda, Baden Badena, Memingena, Ajndhovena, Malmea, Skavste, Abu Dabija i London Lutona tijekom cijele zime, doduše neke s manje frekvencije nego što je prvobitno planirano, dok iz Niša lete za Bazel, Dortmund i Memmingen, nastavljaju s radom prema prvobitnom rasporedu.

Wizz Air će tijekom zime povezivati ​​samo Podgoricu s Dortmundom, a sve ostale rute iz glavnog grada Crne Gore su pogođene. S druge strane, iz Prištine letovi do Beča, Bazela, Dortmunda, Memingena i London Lutona odvijat će se normalno, dok će Baden Baden, Milan i Rim biti pod uticajem privremenih suspenzija.

Konačno, Wizz će 13. prosinca pokrenuti svoju novu uslugu od Londona Lutona do Ljubljane sa skraćenim rasporedom, dok će Charleroi biti zadržan samo do 7. siječnja, nakon čega će biti suspendiran do početka ljetne sezone 2022.

Wizz Air je u nekoliko navrata odgađao, prekidao ili prekidao planirane nove linije iz regije od početka pandemije korona virusa prošlog ožujka, ali je također pokrenuo više od dvadeset novih destinacija, prvenstveno iz svoje nove baze u Sarajevu, kao i iz Beograda.

Akcije ove aviokompanije na Londonskoj berzi su pogođene otkrićem novog soja virusa Omicron, vrijednost im je pala za 15%. To je bilo povezano s rastućim ograničenjima i blokadama širom Europe uzrokovanim novim valom virusa.

Međutim, u pozitivnijem razvoju za Wizz Air i druge operatere, Komisija EU je predložila državama članicama Europske unije da otvore svoje granice za putnike izvan EU koji su u potpunosti cijepljeni protiv Covid-19 jednim od cjepiva odobrenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije od 10. siječnja 2022. To uključuje cjepiva proizvedena u Kini, kojima je cijepljen veći broj ljudi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

(fokus.ba)