Lokalne vijesti

Vrijeme je za čaj!

Ništa ljepše od šalice toplog čaja, dobre knjige i par slobodnih sati. Slažete se?!

Čaj je najpopularniji napitak na svijetu nakon vode, pije se svuda i u svako vrijeme. Kod nas malo više u zimskim mjesecima, u vrijeme prehlada, a kako su hladniji dani već uveliko stigli, tako i mi češće posežemo za omiljenim napitkom.

Ipak, čaj je mnogo više od običnog toplog napitka. Njegove dobrobiti daleko nadmašuju puko ‘grijanje’ u zimskim mjesecima ili eventualno utaživanje žeđi. Čajevi obiluju mnoštvom ljekovitih tvari kao što su antioksidansi, alkaloidi, gorke tvari, tanini, enzimi, vitamini… tvari koje su izuzetno korisne za ljudsko zdravlje.

Svaka biljka ima svoje specifičnosti i ljekovitosti, te se u nekim slučajevima koristi samo jedna biljka, dok je kod nekih zdravstvenih tegoba potrebno kombinirati više biljaka koje će tek u sinergiji dati željeno djelovanje.

Zato je JU Internacionalna ljekarna/apoteka Vitez, spojivši svoje stručno znanje i iskustvo, pripremila mnoštvo jednokomponentnih čajeva, kao i cijeli niz višekomponentnih čajeva – čajnih mješavina.

Čaj od uve, kadulje, nevena, vrbovice, brusnice, kamilice, sljeza, macine trave, koprive, vrkute, maslačka, majčine dušice, matičnjaka, sene,… do čajnih mješavina za detoksikaciju organizma, za ublažavanje stresa i smirenje, protiv bronhitisa i kašlja, za poboljšanje apetita, za jetru i žuč, planinski čaj protiv gripe i prehlade,… samo su dio naše čajne priče.

Znate već, čajevi su odlični za zdravlje, hidratiziraju organizam, pomažu u borbi protiv raka, smanjuju rizik od srčanog udara, potiču sagorijevanje masti, preveniraju pretilost, ublažavaju negativan učinak pušenja, olakšavaju disanje, pomažu u kontroli dijabetesa, u prevenciji i liječenju neuroloških bolesti, jačaju imunitet, popravljaju raspoloženje itd. Jasno, nisu svi čajevi isti. U ljekarnama JU Internacionalna ljekarna/apoteka Vitez se uvijek možete raspitati o tome koja vrsta čaja će vam najbolje odgovarati ukoliko imate određene tegobe… tu smo za vas.

I, ako ispijate šalicu čaja dok ovo čitate, vjerojatno vam gotovo svaki organ u vašem tijelu zahvaljuje na tome. Neka Vam svaki dan bude zdrav uz šalicu čaja!

U ponudi JU Internacionalna ljekarna/apoteka Vitez su:

PLANINSKI ČAJ protiv gripe i prehlade sadrži kombinaciju šipka, mente, zove, majčine dušice i hibiskusa. Odličan je za dišni i probavni sustav te imunitet, djeluje antivirusno i ubrzava oporavak od gripe.

ŠIPAK je iznimno bogat vitaminom C, grije organizam i štiti od prehlade.

MENTA jača imunitet, ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

ZOVA pomaže u liječenju prehlade, gripe, grlobolje, glavobolje i bronhitisa, a izuzetno je dobra i za sinuse.

MAJČINA DUŠICA pomaže u borbi s kašljem.

HIBISKUS je, također, bogat vitaminom C i antioksidansima.

Ako se osjećate virozno, PLANINSKI ČAJ će vam biti odlična prva pomoć u rješavanju tih simptoma.

ČAJ MAJČINA DUŠICA Nenadmašan lijek za sve, jedan od omiljenih lijekova u narodnoj medicini. Upotrebljava se skoro za sve – od liječenja prehlade do ‘ubijanja’ raznih mikroba. Ima antiseptičko djelovanje, učinkovita je protiv spazma u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Čisti dišne putove i zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, jača želudac, pomaže kod nadutosti i kolika, dobro je sredstvo za dezinfekciju i čišćenje površina. Čaj od majčine dušice siguran je i za djecu.

ČAJ MACINA TRAVA pomaže kod problema s dišnim sustavom (bronhitis, kašalj, upala pluća, astma), olakšava probavne smetnje, pomaže i kod poticanja apetita, olakšava simptome prehlade i gripe, snižava razinu glukoze u krvi, jača imunitet i potiče rad metabolizma (pomaže u čišćenju mjehura, jetre i žuči). Potiče izlučivanje mokraće te čišćenje mjehura od pijeska. Djelotvoran je i u borbi protiv hemeroida. Pomaže kod uspostavljanja pravilnog menstrualnog ciklusa i proizvodnju spolnih hormona, kao i rad ženskih spolnih žlijezda. Koristi za liječenje ženskih bolesti te potiče plodnost kod žena.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend