Svijet

Vratio se iz mrtvih: Srce mu je prestalo kucati na čak 18 sati

53-godišnji Francuz sredinom je ožujka pretrpio teški srčani udar nakon čega mu je tjelesna temperatura pala na tek 22ºC. Iako je imao gotovo 0% šansi za preživljavanje, Francuz se sada dobro oporavlja.

 

Neimenovani Francuz i dalje se nalazi u bolnici, a liječnici kažu da bi se trebao u potpunosti oporaviti, bez očekivanih oštećenja mozga, piše The Sun.

Francuz je pretrpio srčani udar kada se pješice vraćao od brata 12. ožujka. Nakon što se nije vratio kući, obitelj je krenula u potragu te ga nekoliko sati kasnije pronašla uz rijeku. Pozvali su Hitnu pomoć koja je utvrdila da je muškarac drastično pothlađen. Tjelesna mu je temperatura iznosila tek 22ºC umjesto uobičajenih 37ºC. 

Krenuli su s oživljavanjem koje se nastavilo i u bolnici i to puna četiri sata nakon čega su ga stavili na respirator kako bi mu se tijelo napokon zagrijalo. Srce mu i dalje nije kucalo.

Doktor Jonathan Charbit iz bolnice u Montpellieru je objasnio da je pacijent toliko dugo preživio zahvaljujući upravo drastičnom padu tjelesne temperature što mu je od oštećenja zaštitilo mozak i ostale organe.

– Cijeli liječnički tim je bio preneražen. Ovo je slučaj za stručnu literaturu. To je bila nevjerojatna medicinska i ljudska avantura. Šanse za preživljavanje su bile gotovo ravne nuli, izjavio je.

No, u isto vrijeme, pothlađenost je sprječavala ponovno pokretanje srca, pa je ono nanovo počelo kucati kada se tijelo ugrijalo. Liječnici očekuju da će se pacijent u potpunosti oporaviti, a jedine ozljede koje je pretrpio je nekoliko slomljenih rebara koja su se slomila usred intenzivne masaže srca.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend