Vozači koji hrču ne mogu za upravljač

Za sve profesionalne vozače na cestama Evropske unije od 1. januara stupila je na snagu direktiva o obaveznom posjedovanju liječničke potvrde da ne pate, odnosno da se ne liječe od poremećaja slip apnea koji se manifestira hrkanjem u snu.

Statistike na osnovi kojih je EU donio ovakvu direktivu pokazuju da su vozači koji pate od ovog poremećaja, koji predstavlja opstrukciju disanja tokom sna, odgovorni za oko 30 posto nesreća sa smrtnim ishodom na cestama. Direktiva se odnosi na sve profesionalne vozače autobusa, šlepera, pa čak i na pilote koji će, ako pate od ovog poremećaja, ostati bez licence, piše Glas Srpske.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS-a, koje okuplja njih 1200, podržava direktivu EU-a i smatra da je odavno trebala biti uvedena ovakva zakonska obveza, prije svega radi sigurnosti.

“To je sasvim normalno i moglo se očekivati. Cestama voze svakakvi ljudi, čak i oni koji nisu za upravljanje volanom. Treba insistirati na tome da liječničke potvrde dobiju samo vozači koji su zaista i psihički i fizički sposobni baviti se ovim poslom”, kazao je Grbić.

Ističe da će, prema informacijama kojima raspolaže, kazne za neposjedovanje liječničke potvrde biti nekoliko hiljada eura za kompaniju i do 1000 eura za vozača.

“Vozač koji ne bude imao liječničko uvjerenje bit će isključen iz saobraćaja i ići će u žicu, sve dok ne dobije potvrdu ili po vozilo ne dođe drugi vozač s liječničkim potvrdom”, rekao je Grbić.

(ceppei.ba)