Svijet

Volkswagen lansirao novi automobilski brend

Spekulacije da će Volkswagen Kinezima ponuditi potpuno novi auto brend ozvaničene su nakon što je njemačka kompanija objavila logo nove marke i fotografije prva dva modela.

U pitanju su limuzina i SUV, a VW osim fotografija nije otkrio više detalja o ovim vozilima.

I dok je sedan praktično prepakovana VW Jetta za kinesko tržište, vjeruje se da je SUV baziran na modelu seat ateca. Naime, Seat nije zastupljen u Kini, pa će Volkswagen pokušati da plasira neke od modela španskog brenda kroz novostvorenu marku Jetta.

Osim SUV-a ateca spekuliše se da će kineskim kupcima biti ponuđen i prepakovani veliki SUV tarraco.

Kada je riječ o brendu Jetta, Volkswagen navodi da on cilja mlađu populaciju u Kini.

VW je veoma popularan na kineskom tržištu gdje je samo u 2018. prodato čak 3,1 milion automobila ovog njemačkog proizvođača. To Kinu čini pojedinačno najvažnijim tržištem na svijetu za Volkswagen.

Osim toga, VW je najprodavaniji auto brend u ovoj azijskoj zemlji.

Najpopularniji Volkswagenov model u Kini dugo je bila limuzina jetta. Njemački proizvođač iskoristiće popularnost tog modela kako bi prokrčio put brendu Jetta na kineskom tržištu.Jetta je odigrala veoma značajnu ulogu u motorizaciji Kine – slično kao što je to svojevremeno bila originalna VW “buba” za kupce u Evropi, objašnjava Jirgen Stakman, direktor prodaje Volkswagena.

– Zato smo i odlučili da ovaj model transformišemo u zaseban brend za Kinu, dodaje Stakman.

VW je kinesku verziju Jette konstruisao u Kini, gdje se ovaj automobil i proizvodi pod okriljem njemačko – kineske kompanije FAW – Volkswagen.

Za razliku od nekih drugih svjetskih proizvođača automobila koji su znatno kasnije osnovali zajedničke kompanije sa Kinezima, VW je to učinio još 1985. pa je već dugo prisutan u toj zemlji.

Prva dva modela novog brenda Jetta počeće da se prodaju u Kini u trećem kvartalu 2019. godine kroz novu prodajnu mrežu koju će činiti oko 200 dilera.

Kupci će moći da svoj automobil nabave kako u klasičnim autosalonima, tako i u potpuno digitalizovanim izložbenim salonima, kao i u punktovima u okviru tržnih centara.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend