Vijesti iz BiH

Vojni ataše SR Njemačke u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je 14.novembra 2016.godine vojnog atašea SR Njemačke u BiH, pukovnika Martina Herrmanna kojeg je ovom prilikom upoznala sa trenutnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministrica Pendeš je u razgovoru posebno naglasila aktivnosti na finaliziranju strateškog dokumenta “Pregled odbrane” kao i proces uknjižbe perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu što je i uslov za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO – MAP.

 

Pukovnik Herrmann se zahvalio ministrici Pendeš na odvojenom vremenu za razgovor i iskoristio priliku da zatraži podršku Ministrice za ideju osnivanja Alumni udruženja oficira koji su završili školovanje u okviru vojnih škola u Saveznoj Republici Njemačkoj. On je, obrazlažući plan za osnivanje ovog udruženja, kazao da bi se članovi ovog udruženja povremeno sastajali u organizaciji Ureda Vojnog atašea SR Njemačke u BiH, što bi poslužilo stavranju svojevrsne mreže oficira OS BiH i oficira njemačkih Oružanih snaga koji su zajedno prošli ove vidove edukacije, a što bi našim oficirima pomoglo da ostanu u procesu učenja, usavršavanja i čuvanja njemačkog jezika koji su koristili tokom njihovog školovanja na njemačkim vojnim obrazovnim intitucijama.

Tokom sastanka je izražena obostrana želja za nastavkom bilateralne saradnje između dvije prijateljske zemlje i u narednom periodu.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend