Regionalne vijesti

Vodice: Mještani i turisti mjesecima pili fekalije

Veliki skandal trese ovih dana Vodice, i to u špici sezone kada u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji boravi rekordnih 20 tisuća gostiju.

 

 

Naime, najelitniji turistički dio Vodica našao se u velikim vodoopskrbnim problemima. Već četvrti dan bez vode je dio ulice Blata i Prvićke, pa je više stotina stranih turista prijevremeno napustilo tamošnje brojne vile i apartmane. Naime, nakon što je zamijećeno da je voda iz slavina zamućena te uzet uzorak za analizu, iz šibenskog Vodovoda i odvodnje stiglo je upozorenje da se voda u ovom dijelu Vodica, u četrdesetak tamošnjih stambenih objekata i domaćinstva, ne smije koristiti za piće i higijenu, ali niti u bilo koje druge svrhe.

Cisterne dovoze vodu

U međuvremenu iz šibenskog Vodovoda i odvodnje došlo je službeno objašnjenje uzroka zagađenja vode.

“Nakon što je došlo do promjene izgleda, boje i mirisa vode utvrđeno je da je riječ o zdravstveno neispravnoj vodi. Izlaskom naših djelatnika na teren utvrđeno je da je uzrok onečišćenja nelegalna bušotina za navodnjavanje zelene površine koja je instalirana na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom za vrijeme izgradnje stambene zgrade s devet stanova na adresi Prvićka bb. Nelegalna bušotina neovlašteno je spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane investitora i izvođača radova ove stambene zgrade, a time je došlo kontaminiranja našeg sustava opskrbe pitkom vodom. Nalazi ispitivanja naše tvrtke i Zavoda za javno zdravstvo pokazali su da voda nije zdravstveno ispravna, a o tom saznanju korisnici usluga odmah su izviješteni”, navode u Vodovodu.

S obzirom na to da je nelegalnom napravljenom bušotinom i kontaminacijom vodosustava počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod je protiv počinitelja – investitora stambene zgrade podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi.

A kako smo doznali od ogorčenih stanovnika ovog dijela Vodica, investitori su “novopečeni” dogradonačelnik Vodica Stipe Bosotin, čija je građevinska tvrtka bila i izvođač radova, te njegov poslovni ortak – građevinski poduzetnik Zoran Josipović, član Gradskog odbora HDZ-a grada Vodica i vijećnik Županijske skupštine u prošlom mandatu. Zanimljivo je, pričaju ovi Vodičani, da je tijekom gradnje zgrada u Prvićkoj ulici Stipe Bosotin bio i član NO-a šibenskog Vodovoda.

Prosvjed građana

Inače, opskrba voda u ovom dijelu Vodica još uvijek se obavlja preko auto-cisterni. Djelatnici Vodovoda obavljaju ispiranje i dezinfekciju klorom ugroženog vodoopskrbnog cjevovoda te se poduzimaju druge radnje za što bržu uspostavu uredne vodoopskrbe. U četvrtak su, pak, ogorčeni građani ovih dviju vodičkih ulica održali mirni prosvjed.

– Nas je pogodila svojevrsna elementarna nepogoda koje je uzročnik ljudski faktor. Voda u našim kućanstvima zagađena je prodorom fekalija iz susjednih zgrada. U jeku turističke sezone snašla nas je nevolja zbog koje snosimo velike gubitke jer nam turisti bježe. Još gore je da je zagađena voda izazvala posljedice za naše zdravlje. Kod više ljudi izbili su plikovi po cijelom tijelu, neki imaju i bolove u trbuhu – rezignirano nam je rekla stanarka Prvićke Marija Juras.

Njezin susjed Frane Čičin-Angul ističe da su problemi počeli kada su izdane građevinske dozvole za dvije stambene zgrade na lokaciji zarova – na odvodnom kanalu oborinskih voda.

– Mjesecima se voda cijedila ispod tih zgrada te su počeli veliki problemi s brojnim komarcima i smradom ustajale vode. Kada se to napokon saniralo, fekalije su nam iz tih zgrada prodrle u vodoopskrbni sustav – ogorčeno će Frane Čičin-Angul.

A kako je bilo moguće da fekalije zagade vodu u njihovim kućama, objasnio nam je Mario Relja.

– Vidite, investitori zgrada bušotinom su se spojili na glavni vodovodni cjevovod kako bi koristili vodu za navodnjavanje zelenih površina u dvorištu zgrada. Ispod tih travnjaka sagrađena su dva septička bazena i dogodilo se da je ta bušotina povukla fekalije iz tih septičkih jama u vodovodni sustav. Jedna zgrada sagrađena je prije godinu dana, a druga je završena pred ovo ljeto, u obje je ukupno 18 stanova. Mi smo se zapravo trovali zagađenom vodom već nekoliko mjeseci, a da to nismo znali jer su fekalije bile prisutne u vodi u manjim količinama. Kako su se prodani stanovi u zgradama punili stanarima i njihovim gostima, tako je količina fekalija u septičkim jamama značajno porasla, pa je onda i zagađenost vode postala vidljiva – pun bijesa rekao nam je Mario Relja.

Završila u bolnici

Njegova supruga Monika zbog želučanih problema završila je u bolnici, a potom i na bolovanju, a malodobna djeca od šest i devet godina, uz bolove u trbuhu, zadobila su fleke po čitavom tijelu.

– Mislilo smo da je to od hrane pa sam sve prehrambene artikle pobacao iz frižidera. Sada smo svi zabrinuti zbog mogućnosti da se konzumacija fekalizirane vode naknadno ne odrazi na zdravlje naše djece koja još ni nemaju izgrađen imunitet. Gospoda investitori Zoran Josipović i sadašnji dogradonačelnik Stipe Bosotin svojim su radnjama svjesno ugrozili zdravlje i živote sviju nas i naše djece. Bosotin je u vrijeme gradnje objekata bio član Nadzornog odbora Vodovoda te je bio upoznat sa svim radnjama te je na kraju problem pokušao prikriti. Stoga je neizbježno pitanje i same sigurnosti objekata i postoje li oko njega još kakve ilegalne radnje – rekao nam je ogorčeno Mario Relja.

On je dodao kako je zajedno sa susjedima ogorčen i na ponašanje gradonačelnice Nelke Tomić, koja se nije oglasila na njihove upućene službene dopise te se nije udostojila pojaviti kada su problemi zagađene vode isplivali na površinu. Pokušali smo doći do izjave Stipe Bosotina, dogradonačelnika grada Vodica i investitora spornih stambenih zgrada. Međutim, Bosotin na naše učestale telefonske pozive nije dizao slušalicu.

“Ako smo krivi, svu štetu ćemo platiti”

U izjavi za javnost jedan od investitora Zoran Josipović izrazio je žaljenje zbog situacije oko zagađenosti Vodicama.

– Objekt ima više od godinu dana legalni priključak na vodovodnu mrežu za koju posjeduje rješenje i uredno plaćamo vodu. Bušotina je bila isključivo namijenjena za navodnjavanje zelenih površina. Godinu dana sustav je radio bez greške. Što se ovih dana dogodilo i kako je došlo do miješanja vode, još mi nije poznato. Svim oštećenim stanarima ulica nadoknadit ću pretrpljenu štetu, ako se utvrdi moja krivnja – izjavio je Zoran Josipović.

(Dnevnik.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend