Vijesti iz BiH

Vlasti izbjegavaju surađivati s ombdusmenima

Provjere smjena i imenovanja “privremenih” u punom su jeku. Ombdusmeni upozoravaju vlasti kako se za kršenje zakona mora odgovarati. Helsinški odbor za ljudska prava u BiH još nije dobio nijedan odgovor županijskih vlada i Vlade FBiH o nelegalnim smjenama provedenim u federalnim institucijama i upravnim i nadzornim odborima javnih poduzeća, potvrdio je Glasu Srpske izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH Muhamed Džemidžić. Dodao je kako provjeravaju desetak takvih smjena, a imaju najave kako će one tek eskalirati. Ukoliko se potvrdi kako su smjene zaista bile nelegalne, upozorit će one koji su ih proveli da te odluke povuku jer nanose štetu, te kako mogu odgovarati zbog takvog ponašanja.

Masovno udomljavanje stranačkih kadrova – Masovno kršenje zakona

Od nametanja vlasti u Federaciji smijenjeni su čelni ljudi Razvojne banke, BH telekoma i Elektroprivrede, u poduzećima namjenske industrije, ali i nizu drugih tvrtki u županijama. Nametnute vlasti tvrde kako su to činili zbog lošeg poslovanja, a opozicija kako su smjenjivani i oni koji su dobro radili i kako je to činjeno kako bi “platformaši” zbrinuli kadrove. Ombudsmani BiH kažu kako broj žalbi na smjene i imenovanja u cijeloj BiH u 2010. i 2011. godini ukazuje kako postoji visok stupanj neprimjenjivanja zakona koji se odnosi na ta imenovanja što može biti uzrokovano neznanjem ili nespremnošću njegove primijene. Iz Ureda ombudsmana za ljudska prava naveli su kako nametnuta Vlada FBiH izbjegava surađivati s Institucijom ombudsmana, a u “slučaju HT Mostar” prekršen je i Zakon o Ombudsmanu. Navode kako nametnuta Vlada FBiH nije u propisanom roku poslala traženi odgovor povodom žalbe predsjednika Nadzornog odbora “HT Mostar” Žarka Pušića, kojeg je platformaška Vlada smijenila prošloga tjedna, zbog odluka te vlade o razrješenju članova NO.
Nezakonitosti nisu “ekskluziva” samo u Federaciji
Za prvih šest mjeseci ove godine Uredu ombudsmana obratila se 61 osoba zbog nelegalnih imenovanja koja su izvršili Vijeće ministara BiH, federalni i županijski organi vlasti i organi vlasti u RS. U prošloj godini na tri adrese u FBiH stiglo je 111 prijava zbog nelegalnih smjena i imenovanja, a u RS je bilo 28 takvih prijava. U Brčkom su podnesene tri žalbe. Kada ombudsmani provjeravaju imenovanja, nadležni su im dužni dostaviti informacije u roku od 15 dana. Ombudsman može dati preporuku da se poništi nezakonito imenovanje, a ako je nadležni ne ispune, o tome obavijestiti nadležni parlament.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend