Lokalne vijesti

Vlada SBŽ-a još bez odgovora o smještaju pacijenata u kliničkim centrima

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) još nije dobila odgovor iz kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru, u vezi s eventualnim prijemom pacijenata zaraženih koronavirusom iz te županije – rečeno je novinarima u srijedu nakon izvanredne sjednice Vlade SBŽ-a.

Ministar zdravstva Anto Matić podsjetio je da bolnice u SBŽ-u nemaju odjel za infektivne bolesti, zbog čega je Vlada prije sedam dana uputila dopis kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, kojima je SBŽ-a jedan od osnivača. 

– Poslat ćemo i urgenciju, pa ćemo vidjeti. Imamo određeni broj respiratora i organiziramo liječenje u bolnicama, ali, iako ih za sada nemamo, najteži slučajevi trebali bi ići u kliničke centre. Provjerit ćemo na razini Vlade kako ćemo reagirati u slučaju izostanka odgovora i preispitati odnose koje imamo s kliničkim centrima – kazao je Matić novinarima u Travniku.

Matić je podsjetio da je u prošlosti bilo pokušaja formiranja odjela za infektivne bolesti u Bolnici Travnik, te je najavio da će s članovima Vlade ponovo razmotriti tu mogućnost.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš smatra, također, da su bolnički kapaciteti u SBŽ-u trenutno dovoljni, ali da se, u slučaju porasta broja pacijenata teškog zdravstvenog stanju, očekuje potpora kliničkih centara.

– Naši trenutni bolnički kapaciteti su za 110 osoba u prvom krugu, te u drugom za 210. U ovom trenutku to je dovoljno, ali u slučaju težih i kritičnih slučajeva morali bismo se osloniti na kliničke centre. Nemamo drugih rješenja, ni mogućnosti da zbrinjavamo one kojima je potrebna intenzivna njega – istaknuo je Karakaš.

Kako je rečeno, u SBŽ-u je do sada koronavirus potvrđen kod 23 osobe, od kojih su dvije hospitalizirane.

Fena

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend