Svijet

Vlada RH će voditi brigu o Hrvatima izvan Hrvatske

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sastala se u Banskim dvorima s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem, a nakon sastanka koji je trajao oko jedan i pol sat, obje strane istaknule su u izjavi za novinare zadovoljstvo zajedničkim stajalištima oko rješavanja zajedničkih pitanja. – Mi ne možemo ni na koji način utjecati i obaviti pritisak na pravosudne institucije u BiH – rekla je Kosor, no istaknula je i kako je gostima iz BiH napomenula da su nadležne institucije obavile razgovore oko slučaja Purda te da je Državno odvjetništvo utvrdilo da nije kriv.

Stabilno susjedstvo

– Istaknula sam im kako se nadam da će to uzeti u obzir. U zajedničkoj izjavi za novinare Kosor je rekla kako je bh. izaslanstvu ponovila potporu hrvatske Vlade i svih institucija za ulaz BiH u zapadnoeuropske integracije te da će tako ostati kada i Hrvatska postane 28. članica. Kao znak potpore predala im je prijevod pravne stečevine. Radmanović je istaknuo zadovoljstvo svim susretima koje je bh. izaslanstvo imalo u dva dana boravka u Hrvatskoj. – Iz razgovora s premijerkom osjećam da Hrvatska želi da u susjedstvu bude stabilna situacija, ali istodobno i da ne poremeti složenu situaciju oko formirana vlasti u BiH – rekao je Radmanović. Obavijestio ju je i o skorom formiranju Vijeća ministara.

Gospodarska suradnja

Razgovaralo se je i o gospodarskoj suradnji, pri čemu je Kosor napomenula kako je prošle godine, bez obzira na krizu, vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja povećana za 6 posto, a Radmanović je napomenuo kako se nada da će se popraviti izvoz BiH u Hrvatsku s obzirom na to da je sada situacija drukčija. Kosor je u ime hrvatske strane dala potporu jedinstvenoj BiH s tri konstitutivna naroda i potporu njihovoj ravnopravnosti. – Vlada Hrvatske će voditi brigu o Hrvatima izvan Hrvatske jer je to naša i ustavna obveza, pa tako i o Hrvatima u BiH – rekla je Kosor. Dvije strane razgovarale su i o onečišćenju u Bosanskom Brodu, imovinsko-pravnim odnosima i pitanju granica. – Nadam se da BiH neće imati problema po pitanju granica kao što ih je imala Hrvatska s nekim zemljama EU-a – rekao je Radmanović. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je jučer da su vrlo zadovoljni razgovorima s hrvatskim čelnicima, a posebno osjećajem da Hrvatska želi učiniti sve da se održi stabilno stanje u BiH i da ničim ne naruši složenu situaciju pri formiranju vlasti. Radmanović je naglasio da je za daljnju suradnju između dvije zemlje neophodno da se u BiH uspostavi Vijeće ministara BiH.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend