Lokalne vijesti

Vlada KSB od kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru traži da im posude respiratore

Vlada Kantona Središnja Bosna zaključkom će zatražiti od kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru da im na revers daju po pet raspiratora kako bi se izbjegla situacija od prije desetak dana, kada su gotovo svi respiratori u bolnicama KSB bili u funkciji.

Kantonalni ministar zdravstva Anto Matić kaže kako očekuje da im klinički centri izađu ususret.

– U kliničkim centrima ima oko 250 respiratora, a znamo da tamo nemaju 200 pacijenata za respiratore. Prije desetak dana bili smo u situaciji da su nam svi respiratori zauzeti, kojih sada imamo 25, i poslat ćemo upit kliničkim centrima da nam daju nekoliko uređaja na revers koje bismo mi, naravno, vratili. Očekujem i neke nove respiratore da stignu, a sve kako niko od građana KSB ne bi bio uskraćen za usluge – kazao je Matić.

Epidemiološka situacija, kaže ministar, sada malo bolja.

– Situacija u zadnjih sedam ili osam dana pokazuje blago rasterećenje zdravstvenog sistema, smanjio se broj hospitaliziranih. Trenutno imamo 101 hospitaliziranog pacijenta, šest osoba na respiratoru – dvije u bolnici u Novoj Biloj te četiri u Travniku, dosad je preminulo 196 osoba, dok trenutno imamo 410 aktivnih slučajeva – rekao je Matić.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend