Vijesti iz BiH

Vlada ispunila zahtjeve studenata Univerziteta u Zenici

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici utvrdila je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ZDK, čime je ispunila zahtjeve studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) koji su tražili da se uvjeti upisa i studiranja prilagode okolnostima pandemije virusa COVID-19.

“Izmjene predviđaju povoljnije uvjete za studente za prelazak u narednu akademsku godinu, odnosno da mogu prenijeti i više od 12 ECTS bodova te više od dva predmeta, o čemu će odluku, budući da tu ima i akademskih pitanja, donositi Senat Univerziteta u Zenici (UNZE)”, rekao je nakon sjednice ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Drugi dio izmjena tiče se generalno uvjeta izvođenja nastave u situacijama pandemije, epidemije ili vanrednog stanja, a propisano je da se nastava u tim okolnostima može izvoditi online.

Treća izmjena se odnosi na produženje roka za diplomiranje, magistriranje i doktoriranje studenata koji su studirali po starom sistemu obrazovanja, a taj rok je produžen do kraja 2022. godine, jer postoji veći broj zahtjeva, posebice magistranata i doktoranata koji su završili cijelu proceduru, ali nisu obranili magistarski, odnosno doktorski rad.

“Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju trebale bi biti na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine ZDK, o čemu će odlučiti kolegij. Mi ćemo odmah proslijediti usvojene izmjene prema Skupštini i očekujem da će zastupnici ovaj prijedlog usvojiti”, rekao je Kozlić.

(klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend