Lokalne vijesti

Vlada FBiH prihvatila informaciju o otvaranju stečajnog postupka u Vitezitu

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o zahtjevu Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom PS “Vitezit” d.o.o. Vitez.

“U cijelosti su podržane dosadašnje odluke ovog suda o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad privrednim društvima namjenske industrije zbog ‘nepostojanja pravnog interesa predlagatelja dok se stečajni dužnik nalazi u postupku finansijske konsolidacije’, a ne zbog uskraćivanja saglasnosti federalnog ministra energije iz člana 5. stav 5 Zakona o stečajnom postupku”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije je zadužen da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku i obavijesti ga da je Zakonom o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH rok za okončanje odobrenih postupaka finansijske konsolidacije produžen do 10. jula 2019. godine.

“Vlada Federacije BiH doznačila sredstva na račun Federalnog zavoda za PIO/MIO u iznosu od 2.171.661,04 KM, za uplatu doprinosa za PIO/MIO za 337 zaposlenika PS ‘Vitezit’ d.o.o. Vitez, za period od 1. januara 2011. godine, pa nadalje, među kojima su i predlagatelji stečajnog postupka”, saopćila je Vlada FBiH.

(klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend