Vijesti iz BiH

Vlada FBiH održala hitnu sjednicu: Značajan rast broja novih potvrđenih COVID slučajeva

Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 9.8.2021. godine, te predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važena od 14 dana.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva dužan je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Među naradbama je i ta da će nadležna ministarstva obrazovanja kantona, u suradnji s kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo kantona, ovisno o epidemiološkoj situaciji na području kantona, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021./2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

I dalje je obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra, a i na otvorenom, ukoliko toliki razmak nije moguće ostvariti. Na snazi su i druge ranije donosene epidemiološke mjere.

Podsjećamo da je i dalje na snazi naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva da su nadležna tijela u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na razini općina s ciljem veće dostupnosti imunizacije stanovništvu.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva, dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera u odnosu na procijenjenu epidemiološku situaciju u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni stožer Federalnog ministrastva zdravstva će ove zaključke s prilozima dostaviti kantonanlim kriznim stožerima i kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U informaciji je navedeno i da je u 31. tjednu zabilježen je značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva, s udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na razini FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend