Zanimljivosti

Vještačka sladila u slatkišima kriva za pobačaje i karcinome

Razni dodaci i aditivi kojima se proizvođači hrane koriste kako bi poboljšali kvalitetu i što duži vijek trajanja proizvoda kada se uzimaju u velikim količinama itekako mogu uticati na zdravlje ljudi. Jedan od takvih aditiva je i aspartama koji se nalazi u slatkišima, sokovima i žvakaćim gumama. Aspartam je umjetno sladilo i pojačivač okusa koji je 200 puta slađi od šećera i dnevna doza ne bi smjela biti veća od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Upotreba aspartama je vrlo raširena i nalazi se u više od 6.000 proizvoda, pa čak i u dječjoj hrani. Američka istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv po zdravlje. Simptomi trovanja aspartamom mogu biti omamljenost, glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobivanje na težini, omaglice, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, napadaji, sljepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, ovisnost, slabost, gubitak sluha. Postoje sumnje da aspartam može inducirati tumore mozga, multiplu sklerozu, kronični umor, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, dijabetes, mentalnu zaostalost, limfom, defekte kod porođaja, sistemski lupus.

U trudnoći aspartam može djelovati pogubno na plod. Milka Maksimović, profesorica na katedri za opću i anorgansku kemiju na Prirodno – matematičkom fakultetu u Sarajevu kaže za «San» da razuman čovjek s oprezom treba da uzima proizvode koji sadrže takve tvari. – Mi unosimo razne otrove u organizam koji se zna savršeno braniti. Istina je da mnogi vještački zaslađivači imaju štetna djelovanja, ali to se statistički mora riješiti, to se mora pregledati s velikim oprezom. Ne smije se neki proizvođač oblatiti, a da ne postoje činjenice koje to dokazuju. I kada se spominje proizvođač žvakaćih guma Orbit ili bilo koji drugi proizvođač, mora se pristupiti oprezno jer vas uvijek mogu optužiti da lobirate za nekoga. Jedno vrijeme je bilo priča da je limunska kiselina kancerogena i da izaziva rak, što je izvan svake pameti. Aspartam je vještački zaslađivač i postoje preporuke da se što manje koriste takva sladila. Nama je problem što naši zakoni nisu na nivou europskih, a to može biti opasnost da na naše tržište dolaze stvari koje su u Europi druge klase, a da mi to ne znamo – kaže profesorica Maksimović.

(San)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend