Lokalne vijesti

Vitežani nelegalno prevozili drva i pokušali podmititi policajce

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Središnja Bosna, u suradnji s nadležnim kantonalnim tužiteljstvom, kontinuirano rade na suzbijanju i sprječavanju koruptivnih krivičnih djela, kao i ponašanja koja se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelima.

Sukladno tome, policijski službenici PS Travnik, u suradnji s policijskim službenicima Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik poduzimaju aktivnosti na dokumentiranju i dokazivanju krivičnog djela „Davanje dara i drugih oblika koristi“, koje je prijavljeno u dva slučaja na području općine Travnik.

Za izvršenje navedenih djela osumnjičeni su vozači teretnih motornih vozila, Z.K., rođen 1977. godine, i E.H., rođen 1978. godine, obojica iz Viteza, koji su prevozili nelegalne drvne sortimente. Naime, oni su prilikom kontrole ponudili policijskim službenicima određeni iznos novčanih sredstava u cilju izbjegavanja zakonskih sankcija.  

Također, prilikom kontrole utvrđeno je da je vozač E.H. i višestruki povratnik u činjenju prekršaja, s ukupnim dugom u novčanom iznosu od 3.700,00 konvertibilnih maraka, zbog čega mu je oduzeto vozilo kao sredstvo izvršenja krivičnog djela. O navedenom su obaviješteni i službenici Kantonalne uprave šumarstva Travnik, koji su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti.

U oba slučaja policijski službenici su postupili profesionalno, te u suradnji s nadležnim kantonalnim tužiteljstvom, odmah pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnostima.

Inače, Krivični zakon FBiH za izvršenje krivičnog djela „Davanje dara i drugih oblika koristi“, u članku 381. stavak 1. propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do 5 godina zatvora.

(URED KOMESARA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend