Lokalne vijesti

Vitez: Za Almiru Patković skupljeno 3.263 KM

U nedjelju 20.09.2020.godine od 13 sati ispred Gradske sportske dvorane u Vitezu okupilo se mnoštvo ljubitelja automobila i motora.

Organizatori ove ranije najavljene manifestacije su Udruženje Izvor mladosti i TCC Anonymous Vitez gdje su udruženim snagama organizirali humanitarni skup za Almiru Patković.

Podsjetimo, djevojčica Almira Patković od rođenja ima  dijagnoze akutnog megacolona, odnosno nedostatka debelog crijeva, već je prošla nekoliko operacija ugrađivanja kolostoma, crijeva na stomaku, koje su joj za sada spasile život. Njena majka, također Almira, kaže da djevojčica zbog infekcija crijeva mora koristiti skupu bezglutensku hranu, koju koriste oboljeli od celijakije, a ne smije konzumirati ni mlijeko ni mliječne proizvode. Sad troši hranu koja se zove ”neokate”, a kutija ove hrane košta 100 KM i traje joj dva i po dana.

– Borimo se sve vrijeme. Smije jesti samo voće, povrće i meso, i sve što je bezglutensko i bezlaktozno. Njoj najmanje treba 10 kutija specijalne hrane mjesečno, mi to od svojih primanja ne možemo kupiti – kazala je Patković.

Ni ona ni muž ne rade, na birou su, a žive od nadnica i poljoprivrede.

Predstavnici organizacija zajedno su posjetili obitelj  Patković i malenoj Almiri uručili donaciju u iznosu od 3.263.30KM. Obitelj Patković zahvaljuje svim dobrim ljudima na donacijama, naravno i organizatorima bez kojih se ova sredstva ne bih ni prikupila.

Djevojčica je do sada imala četiri operacije crijeva, a nakon posljednje još je dobila epilepsiju.

Od iste dijagnoze Patkovići su već izgubili dvije kćerke, jedna je živjela pet, a druga četiri mjeseca. Muž joj je prije 20 godina proglašen tehnološkim viškom u lokalnoj komunalnoj firmi.

Za pomoć maloj Almiri otvoren je račun za uplatu kod Vakufske banke dd, brojračuna je: 1607 02701 000 5278, na ime Almira Patković, 325. brdske brigade bb Stari Vitez, 72251 Vitez, svrha uplate: liječenje djevojčice Almire Patković. Za uplate iz inozemstva: IBAN: BA3916 0702 711 000 4809 SWIFT: VAKUBA22 BIC: COBADEFF.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend