Lokalne vijesti

VITEZ: Stručno predavanje u OŠ Dubravica

Na inicijativu i prijedlog prof. Olgice Krezić, ravnateljice OŠ Dubravica u Vitezu, u amfiteatru ove škole održano je zanimljivo stručno predavanje za učitelje i nastavnike osnovnih škola s područja Srednjobosanske županije.

Uz ravnateljicu prof. Olgicu Krezić, organizator predavanja bilo je županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, s temom: Prepoznavanje razvojnih smetnji u djece i adolescenata. Predavanje je održala dr. sc. Lidija Čilić Burušić, profesorica psihologije, djelatnica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u Zagrebu

Treba naglasiti da je dr. sc. Lidija Čilić Burušić iz Viteza gdje je završila osnovnu i srednju školu, u Zagrebu je završila studij psihologije, a magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu, također u Zagrebu.

Nakon devedesetominutnog predavanja prisutni su imali priliku postavljati pitanja vezana za temu, tražiti dodatna pojašnjenja, upute… što je znatan broj njih i iskoristio. Izrazili su zadovoljstvo temom i načinom izlaganja gošće iz Zagreba koja je ovom prilikom izrazila spremnost suradnje – savjetodavno stručno pomoći i putem telefonskih kontakata i elektronskom poštom.

„ Zadovoljna sam što sam, zahvaljujući prije svega svojoj prijateljici još iz djetinjstva, Olgici Krezić, dobila priliku u svom rodnom gradu održati jedno ovakvo predavanje i svojim iskustvom i radom i školovanjem stečenim znanjem pomoći kolegicama i kolegama u poslu i u rješavanju problema s kojima se svakodnevno szusreću. Jasno je, ovo je predavanje ili seminar kako su ga okarakterizirali, je savjetodavan i informativan, a ja sam spremna i ubuduće, bude li za to interesa, dolaziti u Vitez, u svoju srednju Bosnu i u granicama svojih znanja i mogućnosti pomoći. Bite će mi, uvijek, zadovoljstvo to činiti“, kazala je za Vitez.info dr.sc. Lidija Čilić Burušić. 

Vrlo zadovoljna bila je i inicijatorica ovog predavanja, profesorica Olgica Krezić.

„Vrlo sam zadovoljna u svakom pogledu. Zadovoljni su, čak i više od toga, i okupljeni nastavnici, zadovoljna je i moja draga prijateljica Lidija Čilić Burušić, koja je i ovom prilikom iskazala ljubav prema svom Vitetu, prema svom rodnom kraju, a kako stvari stoje, ovo je tek početak naše suradnje i na ovom, stručnom području“.

Pred početak predavanja-seminara, predstavnik županijskog resornog Ministarstva, Ivica Augustinović, pozdravio je sve prisutne, posebno gošću iz Zagreba kojoj se i zahvalio na spremnosti na suradnju i stručnu pomoć. Kasnije je Augustinović kazao novinarima da u Srednjobosanskoj županiji rade 53 škole s 20.074 učenika, a među njima su 174 s određenim razvojnim smetnjama. Za te učenike angažirano je 79 asistenata. Pa ipak, kazao je, u školama je potrebna i dodatna stručna pomoć u što „svakako spada i predavanje koje je održala profesorica Čilić s Poliklinike SUVAG“

Kazao je, također kako će pokušati, uz spremnost na pomoć profesorice Čilić, organizirati njezine povremene dolaske u srednju Bosnu s ciljem stručne pomoći učiteljima i nastavnicima. Predstavnik županijskog Ministarstva, Ivica Augustinović je kazao, a to je potvrdila i profesorica Čilić, kako će s Poliklinikom SUVAG pokušati uspostaviti i čvršće, po mogućnosti i institucionalnu suradnju. 

Organizator je na ovaj seminar-predavanje pozvao po dvoje nastavnika iz svake od 53 osnovne škole iz Srednjobosanske županije, a odazvalo ih se preko 90%.

Tijekom predavanja učitelji i nastavnici upoznati su s:

-najvažnijim razvojnim značajkama djetinjstva i adolescencije,

-pojedinačnim simptomima, etiologijom i prevalencijom različitih poremećaja i teškoća koje se pojavljuju u toj dobi,

-najčešćim problemima na koje nailaze učitelji u prepoznavanju poremećaja i teškoća,

-učitelji su dobili i osnovne preporuke za rad s učenicima te savjete kako reagirati u incidentnim situacijama.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend