Lokalne vijesti

VITEZ: Sjećanje na Ivu Ćurka

U klubu HKD “Napredak” u Vitezu, u četvrtak, 1. veljače, s početkom u 19 sati, održat će se Večer sjećanja na Ivu Ćurka.

Ivo Ćurak je pjesnik koji je ostavio značajan pečat na stvaranju kulturnoog ambijenta u predratnoj i poslijeratnoj Lašvanskoj dolini kao intelektualac širokih vidika.

Rođen je 2. veljače 1949. godine u Novoj Biloj, kod Travnika, gdje je završio osmogodišnju školu. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, a nakon studija na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagreb. Studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek filozofije i sociologije, prekida nakon položenih ispita druge godine.
Za svećenika je zaređen 1976. godine.
Godine 1982. teško je stradao u prometnoj nesreći kod Doboja. Duhovni pomoćnik bio je u Bugojnu, Tuzli, Kraljevoj Sutjesci, Varešu i Gučoj Gori, a župnik u Docu na Lašvi i Brajkovićima. Početkom 90 – ih sudjeluje u osnivanju hrvatskih društava u Travniku i Novom Travniku. Pokreće glasilo ogranka Matice hrvatske u Travniku “Glas Travnika” kojem je glavni urednik, a koji, s osamnaestim brojem, zbog ratnog sukoba u Travniku 1993. godine, prestaje izlaziti.
Godine 1995. pokreće list za kulturu i društvena pitanja “LoBi” koji nakon desetog broja mijenja ime u “NoVi” te postaje list HKD Napredak iz Novog Travnika. Urednik ovog lista bio je do tridesetog broja.
U tim i drugim novinama objavljuje eseje, članke, likovne i književne kritike, pjesme. Urednik je nekoliko knjiga Matice hrvatske i HKD Napredak.
Objavio je knjigu Pomiri pa vladaj (eseji). Teški infarkt 1998. mijenja njegov životni put. Te godine odlazi u Omiš gdje 2000. godine sklapa brak s Josipom Petrušić. Iste godine rađa im se kći Ana. I u Omišu uređuje nekoliko knjiga, piše recenzije, likovne i književne kritike.
Zastupljen je u većem broju zbornika, kalendara i sličnih publikacija a objavio je slijedeće knjige:
Cvjetanje neba (pjesme, 1998.),
Pomiri pa vladaj (članci, kritike, putopisi, 1998.),
Dnevnik iz Indije (1999.),
Iza zatvorenog prozora (pjesme, 2000.),
Pročitana knjiga (zbirka odabranih navoda, 2003.),
Zeleno svjetlo (pjesme, 2005.).

Ivo Ćurak preminuo je u Omišu, 4. listopada 2007., u 59. godini života.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend