Lokalne vijesti

VITEZ: Sankcionirati one, koji se na ovakav način odnose prema prirodi!

Želeći ukazati na nisku ili nikakvu razinu ekološke svijesti pojedinaca u Vitezu, naša čitateljica nam je poslala fotografije, snimljene na obalama rijeke Lašve.

Čitateljica potiče na organizaciju akcije čišćenja, u kojoj, kako navodi, želi i sama sudjelovati, ali apelira i na sankcioniranje onih, koji na ovakav način zagađuju okoliš i narušavaju izgled našeg Viteza.

Uz zahvalu na javljanju i čestitke na ekološkoj osviještenosti, javnost podsjećamo da je ovakve i slične primjere od sada moguće prijaviti i putem‌ ‌stranice‌ ‌Eko BiH‌ ‌mreže‌.

Naime, kako su nas obavijestili iz Centra za životnu sredinu, aktivnosti 30 ekoloških organizacija iz cijele BiH, koje su okupljene u Eko BiH mrežu, odnedavno su dostupne na web stranici www.ekobih.net. Posebna prednost ove stranice, čiju izradu je financirala Europska unija, je alat koji omogućava građanima da kroz jednostavan formular prijave slučajeve narušavanja životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici. Eko BiH mreža im može pružiti besplatnu stručnu i pravnu podršku kroz prikupljanje dodatnih informacija, prijavljivanje slučaja nadležnim organima i drugim načinima ostvarivanja prava na zdravu životnu sredinu.

“Trudili smo se da sadržaj i alati na web stranici budu lako dostupni i upotrebljivi za sve ciljne grupe. Stručnjaci i aktivisti koji žele da aktivno sudjeluju u djelovanju Eko BiH mreže mogu jednostavno popuniti pristupnicu za članstvo u mreži, dok građani mogu prijaviti konkretne probleme ”, rekla je Vera Bulić, službenica za komunikacije na projektu Eko BiH.

Na stranici su dostupne i stručne publikacije, informacije o samim organizacijama koje su članice Eko BiH mreže, te pravnim slučajevima koje su ove organizacije pokrenule, a vezani su za narušavanje životne sredine.

Web stranica je predstavljena u Banjoj Luci, a nakon kratke prezentacije održana je i projekcija dokumentarnog filma “Čuvari rijeka” koji prikazuje borbu mještana brojnih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini protiv izgradnje malih hidroelektrana.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend