Lokalne vijesti

VITEZ: Prigodno obilježen Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se službeno obilježava 8. travnja, udruženje ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza obilježilo je na prigodan način ovaj jako važan datum.

 

Uz prigodan program, održan je okrugli stol u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu na temu “I ja sam Rom/Romkinja”. Nastupila je mlađa skupina folklorne sekcije KUD “Romi” iz Viteza, a cilj okruglog stola bio je da se mlađa populacija upozna s važnošću ovoga datuma.

 

Prvi kongres Roma

U Londonu je 8.4.1971. godine održan Prvi svjetski kongres Roma i na njemu je prvi put u historiji usvojen naziv Rom. Na tom Kongresu priznata je romska zastava, kao i romska himna “Đelem, đelem” (Idem, idem), koja govori o beskonačnom putovanju Roma i o konačnom ujedinjenju.

Na romskoj zastavi je plavom bojom predstavljeno nebo, kao simbol slobode, bezgraničnog prostranstva, kretanja i života pod vedrim nebom i bez krova nad glavom. Zelena boja na zastavi predstavlja travu, put, kao simbol života Roma, koji je obilježen stalnim putovanjima. U sredini zastave nalazi se crveni kotač, koji predstavlja simbol stalnog kretanja i života na kotačima.

 

Naseljavanje Roma na prostorima općine Vitez

Pretpostavke su da su se Romi u Vitez nastanili kada su kročili na tlo Bosne i Hercegovine u 14. stoljeću. Zadržavali su se na čitavom teritoriju BiH, a neki od njih su se i zadržali na prostorima općine Vitez i oni su nazvani starosjediocima. Trenutačno je na području općine Vitez nastanjeno oko 600 stanovnika romske populacije, koji žive u dva naselja Sofa i Očice.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend