Kultura, Lokalne vijesti

VITEZ: Odigrana predstava “Korak do Bosne” o Ivanu fra Frani Jukiću

U okviru kulturno-umjetničkog festivala “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” sinoć je u Vitezu odigrana predstava “Korak do Bosne” o Ivanu fra Frani Jukiću, nastala u produkciji Studentskog teatra Franjevačke teologije u Sarajevu.

Predstava “Korak do Bosne” inače je nastala povodom dvjestote godišnjice rođenja jednog od najvećih bosanskih fratara, fra Ivana Frane Jukića. Izvode je studenti Franjevačke teologije u Sarajevu, a nastala je prema romanu Ivana Lovrenovića “Putovanje Ivana Frane Jukića” na tekst i dramatizaciju pokojne Nade Đurevske i režiju Anele Križanac.

Predstava “Korak do Bosne” prati fra Ivana Franu Jukića, bosanskog franjevca i svojevrsnog revolucionara bogate bosansko-hercegovačke povijesti, koji je za svog života zagovarao i borio se za kulturne, osobne i vjerske slobode, kao i slobodu tiska i svjetovno školstvo.

Fra Ivan Frano Jukić godinama je pisao i pod pseudonimom Slavoljub Bošnjak, a povijest ga pamti kao tvorca prvih novina u BiH pod nazivom “Bosanski prijatelj”.

Književnik Ivan Lovrenović nekoliko desetljeća se bavio ostavštinom, te likom i djelom fra Ivana Frane Jukića o kojem je napisao i roman “Putovanje Ivana Frane Jukića” koji je, ustvari, literarni predložak ovoj predstavi. Prema Lovrenoviću, fra Ivan Frano Jukić bio je prvi pojedinac u cijeloj povijesti Bosne i Hercegovine s potpuno izgrađenom sviješću o važnosti upoznavanja zemlje, svih lica svoje zemlje, pa je, osim bavljenja njezinom poviješću, književnošću, jezikom, ljudima, običajima, društvenom stvarnošću, strastveno žudio i da je upozna izravno, putujući i obilazeći sve što mu je bilo dostupno.

„Opazio sam, da nije moguće drugačije u poznanje ove pokrajine doći, nego ako čovjek, bacivši za leđa sve nezgode, sam sobom redom sve krajeve obiđe. I doista velike su nezgode po Bosni putovati; zimi se ne može, veliki snjegovi i smetovi ne dadu proći; u jeseni u pramaljeće velika blata i rijeke bez mostova; najljepše je ljeto, al pritom i najstrašnije zbog ajduka, koji glavne putove čuvaju, i putnike uzne­miruju. Rodoljubac pri svim tim nezgodama i opet usuđuje se”, dio je iz fra Jukićevog “Putovanja po Bosni 1845.”.

Inače, “Proljeće” se ove godine održava u 15 općina županija Središnje Bosne i Zeničko-dobojske, a od ove godine po prvi puta i u Sarajevu, glavnom gradu naše zemlje. U bogatom i sadržajnom festivalskom programu, koji će trajati više od dva mjeseca, organizatori su publici priredili brojne događaje iz kulture i umjetnosti: gostovanja HNK Mostar, GKM Vitez, promocije knjiga mladihautora, kreativne radionice iz tradicijske kulture i baštine. Organizator festivala je Mladež HDZ BIH ŽSB, a ulaz na sve događaje je besplatan već šestu godinu zaredom.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend