Lokalne vijesti

Vitez: Obuka i razvijanje zagovaračkih vještina kod 28 mladih iz devet gradova u BiH

Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo, uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, realizira projekt “Zona Zagovaranja”, koji za cilj ima obuku i razvijanje zagovaračkih vještina kod 28 mladih iz devet gradova u BiH – Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Vitez, Mostar, Konjic, Banja Luka, Srebrenik i Tuzla, u svrhu sprovođenja zagovaračkih kampanja u općinama iz kojih dolaze, monitoringa izbornog procesa i rezultata te izrade Priručnika o zagovaranju na kraju implementacije projekta.

Tokom šest dana obuke u Vitezu, mladi iz spomenutih gradova imali su šansu raditi s vršnjačkim edukatorima, razvijati vještine zagovaranja, prepoznavanja problema, pripreme i planiranja zagovaračkih kampanja te učiti o samoj strukturi vlasti u BiH.

Ovih 25 mladih ljudi koji su proveli 6 dana na edukativnom treningu razmijenili su iskustva i uvjerena sam da će učiniti velike stvari za svoje zajednice. Zajedno smo identificirali prvi korak u njihovom procesu zagovaranja“, rekla je koordinatorica ovog projekta Azra Džaferbegović.

U narednih mjesec dana bit će održane kreativne ulične akcije u ovih devet gradova te okrugli stolovi s kandidatima za lokalne izbore 2016, s ciljem zagovaranja rješenja problema mladih, priopćeno je iz Omladinske novinske asocijacije u BiH (ONAuBiH).

(Fena)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend