Kultura, Lokalne vijesti

VITEZ: Homage Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila knjigu poezije u BiH

Homage Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila knjigu poezije (1908.) u Bosni i Hercegovini, a koja je živjela u Vitezu, bit će održan u ponedjeljak, 17. svibnja 2021. godine.

PROGRAM:

u 17,00 sati – Otkrivanje obnovljenog spomenika Anki Topić na mjesnom groblju Kruščica,
u 18,00 sati – Homage i javno objavljivanje imena autora knjiga, koje su ušle u uži izbor za nagradu “Anka Topić” (Klub HKD Napredak u Vitezu),
u 18,30 sati – Promocija knjige Mirjane Jezildžić “Od početka do početka” (Klub HKD Napredak u Vitezu).

Anka Topić rođena je 4. lipnja 1881. u Žepču. Od  sredine tridesetih godina prošloga stoljeće živjela je u Vitezu, gdje je i umrla 15. svibnja 1955.

Anka Topić, autorica je prve knjige poezije (1908. ) u Bosni i Hercegovini koju je objavila žena.

Dolaskom partizana u Vitez, krajem listopada 1944., oduzeta joj je kuća, a ona je izmještena u jednu od pomoćnih zgrada svoga doma. Inače, njezina kuća (naselje Rijeka) i okućnica, cvjetni vrt s ukrasnim drvećem, bili su najljepši kutak u tadašnjem Vitezu.

Anka Topić bila je članica HKD Napredak od njegovog osnivanja, čak je napisala i pjesmu u povodu izgradnje zgrade HKD Napredak u Sarajevu.

Napretkova podružnica u Vitezu svojevremeno je izdala i reprint izdanje njene prve zbirke pjesama Izgubljena zvijezda. Već odavno su uveli kulturnu manifestaciju i nagradni natječaj  za mlade pjesnike, koji nosi naziv Anka Topić.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend