VITEZ: Foto natječaj „Ljepote mog zavičaja“

Na temelju članka 15. Zakona o načelima lokalne samouprave Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH” broj: 49/06) i članka 38. Statuta općine Vitez (“Službeni glasnik općine Vitez” broj: 05/08), općinski načelnik raspisuje FOTO NATJEČAJ Ljepote mog zavičaja“.

Općina Vitez poziva kreativce da se prijave na foto natječaj „Ljepote mog zavičaja“ za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine s područja općine Vitez.

Tema natječaja:  Fotografijom prikazati ljepote Općine Vitez kao i kulturnu baštinu sa svim njenim različitostima.
Tematikom fotografije natječaja „Ljepote mog zavičaja“ omogućuju autorima/cama široki kreativni izražaj.
Fotografije moraju biti snimljene isključivo na području općine Vitez (navesti obvezno mjesnu zajednicu ili naseljeno mjesto gdje je fotografija snimljena) s njezinim prirodnim ljepotama, kulturnom i prirodnom baštinom.

Kratko pojašnjenje uz temu fotografije:
Svatko od nas ima mjesto na kome osjeća da je baš ondje gdje i treba da bude, mjesto ultimativne sreće. Njemu se uvijek vraćaš gdje god da odeš i uvijek iznova oživiš kada ti se ukaže pred očima. Tada srce zaigra, duša ozdravi a zrak počne ponovo imati miris borove šume i pokošenog sijena.
Moj zavičaj je bajkovit, čaroban, inspirativan, slikovit, zelen, plemenit, prirodan, mirisan, bregovit, tradicionalan, vedar, smirujući, iznenađujući, romantičan, ljudski, prijateljski, sretan, skriven, tajnovit, intrigantan, kreativan i topao.

Sudionici: Svi fotografi/kinje, amateri/ke i profesionalci/ke, (u daljnjem tekstu autor/i) s područja Srednjobosanskog kantona.

Broj fotografija:  Svaki autor može poslati do 3 fotografije u bilo kojoj tehnici, crno-bijela ili kolor.

Foto natječaj je otvoren od 8. svibnja i traje do 21. svibnja 2017. godine 

Uvjeti i način predaje fotografija:

  • Dozvoljena je samo osnovna obrada fotografije koja podrazumjeva podešavanje svjetline, kontrasta i neophodnu korekciju boja. Nije dozvoljeno bilo kakvo uklanjanje ili dodavanje elemenata na fotografiji (izuzev eventualnih sjena zbog nečistoće na senzoru digitalnog fotoaparata).
  • Fotografije moraju biti isključivo u digitalnom obliku, u JPG formatu , minimalno 3500 piksela po dužoj stranici, rezolucije 300 dpi.
  • Fotografija može biti snimljena analognim fotoaparatom, no za natječaj mora biti digitalizirana prema gore navedenim kriterijima za veličinu, format, rezoluciju i dr.
  • Veličina pojedinačnog fajla/fotografije ne smije da prelazi 8MB.
  • Fotografije se predaju isključivo online, na adresu: katica.radman@gmail.com .
  • Uz fotografiju svaki autor mora ispuniti PRIJAVNICU  i dati tražene  podatke o autoru i fotografijama.
  • Fotografije (folderi fotografije) moraju biti označene tako što će sadržati redni broj , ime i prezime autora, naziv fotografije. Nazivi fotografija mogu biti na maternjem ili engleskom jeziku i sadržavati maksimalno 15 znakova (slova i brojevi). U slučaju da su nazivi na maternjem jeziku, ne koristiti slova sa kvačicama ili znakove tipa (:*-;&%$#“) zbog mogućih problema pri slanju, očitavanju i pregledavanju fotografija u nekom od preglednika.
  • Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke niti potpise.
  • Fotografije koje ne udovoljavaju tehničkim propozicijama neće biti prihvaćene.

Nakon isteka roka za prijave foto natječaja tročlani stručni žiri će odabrati najbolje fotografije.
Nagrade: Fond nagrada sastoji se od tri nagrade, za  prvo, drugo i treće mjesto.

Svečana dodjela nagrada: Održat će se 25.05. 2017.godine  u sklopu obilježavanja Dana kulturnih različitosti i bit će dodijeljene nagrade za  prvu, drugu i treće plasiranu fotografiju.

Autor pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću garantira svoje autorstvo za dostavljene fotografije i da su fotografije snimljene na lokaciji općine Vitez.
Autor osobno je odgovoran/a za prikazani motiv na fotografiji.
Autor garantira da ne postoje prava trećih osoba i da će sve eventualne zahtjeve trećih osoba rješavati osobno i bez dodatne naknade.
Autor fotografija poslanih na ovaj Foto natječaj prepušta ostvarivanje autorskog prava u dijelu reproduciranja, distribucije i predstavljanja javnosti tih fotografija općini Vitez  i njezinim partnerima, sponzorima i medijima, vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno, u bilo kojem elektroničkom, tiskovnom ili inom mediju u svrhu promidžbe općine Vitez i samog autora, te se za takvo korištenje autorskog djela odriče honorara u bilo kojem obliku kao i prava na potraživanje autorske naknade.
Pri svakom korištenju fotografija iz ovog Foto natječaja općina Vitez obvezuje se naznačiti autora.
Tekst foto natječaja biti će objavljen na službenoj internet stranici općine Vitez i na oglasnoj ploči općine Vitez.
Za sve upite budite slobodni obratititi se na e-mail:katica.radman@opcinavitez.info  ili nikolina.tomas@osce.org.