Zanimljivosti

Vino pomaže našem mozgu na potpuno neočekivan način?

Kako bismo bili u formi i kada godine dođu, vrlo je važno koristiti sva čula, a mentalna oštrina povećava produktivnost

Znanost nam govori o prednostima ispijanja vina te koje blagodati donosi za naš mozak i općenito zdravlje. A ono što je dobro za naš mozak, dobro je i za našu sreću, uspjeh i dugovječnost, piše Inc. 

Sve je počelo 2017. godine, kada je neuroznanstvenik Gordon Shepherd s Yalea rekao za NPR da kušanje vina angažira više aktivnosti u mozgu nego bilo koje drugo ljudsko ponašanje. Rješavanje teškog matematičkog problema i slušanje glazbe stimuliraju mozak manje od kušanja vina.

Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned

Kušanje vina pokreće složeni niz procesa kada se susreću zrak i tekućina. Jezik, čeljust, grlo i dijafragma, kao i receptori okusa i mirisa uključuju se i u mozak šalju signake koji potiču ozbiljan kognitivan rad. Vaš se mozak uključuje i pita se je li ranije okusio ovakvo nešto. Sjećanje, emocije, vrijednosti i zadovoljstvo. Kako bismo bili u formi i kada godine dođu, vrlo je važno koristiti sva čula kako bi bila oštra, a mentalna oštrina povećava produktivnost.

Vino je dobro za zdravlje

Studija iz 2018. sa Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru otkrila je da niska razina konzumiranja alkohola, poput vina, može umanjiti upalu u mozgu i pomoći u uklanjanju toksina, uključujući one povezane s ozbiljnim bolestima mozga.

Istraživanje Medicinskog centra Johns Hopkins pokazuje da crno vino pomaže u zaštiti mozga od oštećenja nakon moždanog udara. Naravno, vino je dobro na nas ako ga konzumirano umjereno, kao što je i slučaj s mnogim drugim stvarima u životu. 

rtl.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend