Lokalne vijesti

Vikend u srednjoj Bosni: Krađe, razbojništva i pijani vozači!

Kako se navodi u današnjoj informaciji iz MUP-a SBK, tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona  prijavljeno je 12 krivičnih djela, a radi se o 6 teških krađa, 2 krađe, 1 oštećenju tuđe stvari, 1 razbojništvu, 1 nasilju u porodici i 1 krivičnom djelu teške tjelesne povrede.

TEŠKA KRAĐA

Dana 04.11.2016.godine oko 07,40 sati u PS Novi Travnik prijavljena je teška krađa motornog vozila marke „Audi-A3“, švicarskih registarskih oznaka ZH-314104, koje je bilo parkirano u ulici Ivana Meštrovića u Novom Travniku. Za vozilom je raspisana operativna potraga, službenici policije vrše pretragu terena s ciljem pronalaska vozila, dok su službenici kriminalističke policije PU Travnik izvršili uviđaj na mjestu izvršenja krivičnog djela, te preduzimaju i druge istražne radnje na otkrivanju izvršilaca i pronalasku vozila.

RAZBOJNIŠTVO

Dana 05.11.2016.godine oko 19,00 sati u PS Novi Travnik prijavljeno je razbojništvo nad radnicom sportske kladionice Milenijum, koja se nalazi u ulici Kralja Tvrtka u Novom Travniku. Prema prijavi, razbojništvo je izvršila nepoznata muška osoba sa maskom preko lica, koja je uz prijetnju nožem od radnice otela manju količinu novca. Izvršilac je pobjegao u nepoznatom pravcu, a službenici policije su pristupili pojačanoj kontroli osoba u užem gradskom području, kao i na izlazima iz grada. Uviđaj na mjestu izvršenja ovog krivičnog djela izvršili su službenici kriminalističke policije PU Travnik.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 4 slučaja narušavanja javnog reda i mira, a radi se 1 slučaju učestvovanja u tuči, 2 slučaja naročito drskog ponašanja i 1 slučaju ostali prekršaji. U prekršajima je učestvovalo 5 osoba.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodile su se 23 saobraćajne nezgode u kojima su 4 osobe lakše povrijeđene.

 

Tokom vikenda provedene su akcije pojačane kontrole saobraćaja, a detalje provedenih akcija objavljujemo u nastavku…

Analizom provedenih akcija tokom nekoliko proteklih sedmica, koje s uglavnom provođene u dane vikenda, zaključeno je da se u to vrijeme čini najveći broj prekršaja u saobraćaju, koji direktno utiču na sigurnost saobraćaja, odnosno da su takvi prekršaji najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda – prekoračenje dozvoljene brzine, alkoliziranost vozača i upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita.

 

Upravo navedeni prekršaji su bili akcenat kontrole u akcijama koje su provedene u svim općinama Srednjobosanskog kantona.  Važno je napomenuti da su se kontrole vršile neselektivno i u blizini ugostiteljskih objekata, te na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj saobraćajnih nezgoda. Kontrole su vršene u kasnim noćnim satima, kada je na saobraćajnicama prisutna mlađa populacija vozača, koja je sklona i upravljanju vozila povečanom brzinom.

 

Akcije pojačane kontrole saobraćaja postigle su značajne rezultate u smislu sankcionisanja vozača, ali i u pogledu prevencije saobraćajnih nezgoda, obzirom da su alkoholizirani vozači isključivani iz saobraćaja. Tako su službenici policije u navedenim akcijama podnijeli ukupno 564 prekršajna naloga, mobilnim radarima evidentirali ukupno 170 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iza saobraćaja isključeno 25 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti. Ono što je posebno značajno, ali istovremeno i zabrinjavajuće, je podatak da je u provedenim akcijama, samo tokom vikenda, iz saobraćaja isključeno čak 80 vozača, od  kojih je 65 vozača bilo pod uticajem alkohola, a 15 vozača bez položenog vozačkog ispita.

 

Imajući u vidu rezultate ove akcije, kao i onih koje su provedne u ranijem periodu, obavještavamo građane da ćemo sa ovim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, te molimo učesnike da poštuju saobraćajne propise, kako bi povećali svoju, ali i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend