Sport

VIDEO: Pukli križni ligamenti; Leonu u suzama nosili do hitne pomoći

Čim sam pala, znala sam da neće biti dobro. Puknuli su mi ligamenti, napuknuo meniskus. Jako me boli i jako sam tužna. Ne mogu hodati bez štaka i oporavak će trajati šest mjeseci, rekla je Leona Popović.

 

Bio je to olimpijski debi kakav nikome ne bismo poželjeli. Trebala je to biti fešta, veselila se mlada Leona nastupu… Nažalost, završilo je teškim padom i ozljedom.

– Na kraju strmine ostala je otraga, pokušala se iščupati, izvaditi i tu ju je katapultiralo, bacilo u zrak. Ona je odmah transportirana do medicinskog centra, koji se nalazi ispod ciljne tribine, pa potom u bolnicu na magnetsku rezonancu, rekao je Vedran Pavlek, direktor skijaške reprezentacije.

Mrkopljanka Leona Popović je krenula je sa startnim brojem 30, u donjem dijelu staze zakačila je vrata i pala. Prekid je potrajao nekoliko minuta, a uplakanu Leonu odnijeli su na rukama do ambulantnog vozila. Dvadesetogodišnja Leona probleme je osjetila čim ju je bacilo u zrak.

– U tom trenutku sam osjetila bol u koljenu. Pa, eto, prilično sam razočarana i tužna, jako teška ozljeda koljena, koje je nama skijašima mana. Bila sam jako tužna. Zapravo, odmah nakon pada sam shvatila da to neće biti dobar ishod, ali jednostavno, nadala sam se dok nisam vidjela snimke i dok mi liječnici nisu rekli da je stvarno loše – rekla je Leona.

Magnetska rezonanca pokazala je da se radi o poptunoj rupturi prednjeg križnog ligamenta, djelomičnoj rupturi medijalnog kolateralnog i oštećenjima u posterolateralnom kutu. Puknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede. Posebice kod skijanja i sportova s loptom, koljeno se često preopterećuje i križni ligament može puknuti pa se kaže da je nastala ruptura. U većini težih slučajeva ozljeda se rješava operacijom, no ona nije jedino rješenje i odluka o operaciji ne smije se donijeti ishitreno. Dijagnoza je doista bila teška.

– Puknuće križnog i napuknuće meniskusa, nisam baš sve ni skužila. Operacija će biti kod dr. Hašpla, vjerojatno što prije kako bismo što ranije krenuli s oporavkom. Procjenjuje se da bi trajalo oko šest mjeseci, sigurno – kaže Leona.

Trenutačno ne može hodati bez štaka.

– Jako se oslanjam na štake, sve me više i boli. Kad sam pala nije tako jako boljelo, sad je sve gore. Bit će teško na putovanju. Žao mi je što više neću nastupati na ovim Igrama. Curama iz reprezentacije želim sve najbolje na slalomu.

Jaki bolovi u koljenu i otok tipični su simptomi puknuća križnog ligamenta. Osim toga, zglob koljena ne može se više potpuno saviti i ispružiti te je nestabilan. U trenutku puknuća često se može čuti zvuk trganja.

Ivica Kostelić čak je 14 puta operirao koljeno, dok su Janici prednji križni ligamenti popucali 1999. na treningu spusta u St. Moritzu. Nažalost, Janica je pri tom padu ozljedila i medijalni kolateralni te zadnji križni ligament. Ozljeda je bila toliko teška da su neki liječnici prognozirali da više nikad neće skijati. Srećom, vratila se mimo svih prognoza i nastupila sljedeće sezone u Soeldenu. A onda u Salt Lake Cityju 2002. osvojila četiri olimpijske medalje…

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend