Veliki uspjeh liječnika KBC-a Zagreb: Mirela je dobila novu šansu za život

Veliki uspjeh liječnika u KBC-u Zagreb. U tjedan dana transplantirali su četiri srca. Srce je dobilo 13-godišnje dijete i troje odraslih, među kojima je 61-godišnja Mirela, kod koje je izvedena retransplantacija.

https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/veliki-uspjeh-lijecnika-u-kbc-u-zagreb-mirela-je-dobila-trecu-sansu-za-zivot-11057843?fbclid=IwAR1lsdb3bh5f6YK_h2LptkTgiNzFyNTeVelsu48ZysGjsaVBUhFPvB73Yto

Takvo što u svijetu se događa kod samo 1 posto pacijenata, a u KBC-u Zagreb to je treća retransplantacija, odnosno gospođa Mirela dobila je treću šansu za život.

– Najprije je moje trajalo 41 godinu, ovo drugo je 20 godina, i sad, ako Bog da, i ovo će 20 godina, rekla je Mirela Pandžić.

Kad imate povjerenja u ljude, poručuje Mirela, onda nema straha.


– Stvarno nisam imala nikakvog straha. Znala sam da će sve biti dobro, rekla je Mirela, dodajući da je čeka oporavak, a novo srece zasad dobro kuca. Posebnih želja nema, samo da što prije dođe kući i nastavi sa životom.

Transplantacija je počela u ponedjeljak, a završila u utorak.

– Nakon niza godina došlo je do promjene funkcionalnosti srčanog presatka i pacijentica je uvrštena na visokourgentnu listu Eurotransplanta te smo uspjeli obaviti retransplantaciju, što je iznimno rijedak zahvat, istaknuo je na konferenciji za novinare akademik Davor Miličić, voditelj transplantacijskog tima za srce.

– Dali smo sve od sebe. Jako smo ponosni i sretni što smo to uspjeli napraviti. Radi se o tehnički vrlo kompliciranom operacijskom zahvatu koji iziskuje visoku dozu fokusiranosti cijelog kirurškog tima i na kojem se radilo više sati, rekao je Hrvoje Gašparović, dr. med., predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb.

Kardijalni kirurg Gašparović nazvao je uznapredovalo srčano zatajenje epidemijom 21. stoljeća.

Naveo je i da se program transplantacije srca u kontinuitetu provodi na Rebru od 1988. Dosad je obavljeno malo manje od 400 transplantacija.

Izneseni su i podaci da je samo ove godine na Rebru izvedeno 27 transplantacija srca, a samo u proteklom tjednu četiri takva zahvata. 

– Uz spomenutu retransplantaciju kod 61-godišnje pacijentice, novo srce dobila je i 13-godišnja djevojčica te dvojica 67-godišnjaka, a svi se odlično oporavljaju, rekao je Miličić.

Osnovna dijagnoza kod djevojčice bila je dilatacijska kardiomiopatija te je iznenada došlo do zatajenja srca uz nemogućnost da se stanje popravi lijekovima. Uvrštena je na listu čekanja za donirano srce, koje je čekala samo mjesec dana.

Ravnatelj Ante Ćorušić kaže da se s četiri transplantacije srca u tjedan dana ne može pohvaliti baš mnogo institucija u Europi, dok je voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak istaknula da hrvatski bolesnici imaju mogućnost dočekati nove organe koji budu uspješno transplantirani.

( Izvor: magazin.hrt.hr)