Veliki uspjeh bh. ljekara; posebne čestitke dr. Rizvanović stigle od Udruge dijaliziranih i transplantiranih

Sinoć je održana dodjela prestižnih nagrada za medicinska istraživanja, International Medis Awards.

Svečanim završnim događajem, koji se zbog pandemije odvijao u virtualnoj okolini, dodjelom nagrada i priznanja za istraživački rad najboljim ljekarima i farmaceutima koji se osim kliničkom radu posvećuju i istraživanjima završen je ovogodišnji, već sedmi uzastopni konkurs International Medis Awards for Medical Research.

Između devetnaest finalista ove godine bila su i tri doktora iz Bosne i Hercegovine, dvoje od njih osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji!

Na području intenzivne medicine i anesteziologije pobijedila je dr. sc. Nermina Rizvanović, dr. med., s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenica, koja je izjavila da „kombiniranje istraživačkog i kliničkog rada nije uvijek lako, naročito u tranzicijskoj zemlji poput Bosne i Hercegovine. Istraživanje je vrlo izazovan način učenja, ali želja za novim dokazima me održava čak i kada situacija postane teška”.

Glavni zaključci njihove studije su da predoperativno primijenjen oralni ugljikohidratni napitak smanjuje postoperativni metabolički odgovor (inzulinska rezistencija i nivo glukoze u krvi), smanjuje postoperativni upalni odgovor (CRP, IL6 i nivo prognostičke ocjene prema Glasgow skali), poboljšava subjektivni osjećaj zdravlja i kirurški klinički ishod u otvorenom kolorektalnom operativnom zahvatu u poređenju s konvencionalnim protokolom o postu. Rezultati ovog ispitivanja mogli bi promijeniti tradicionalnu kliničku praksu predoperativnog posta, poboljšati predoperativnu njegu kirurških pacijenata i uspostaviti nove protokole prije operacije koji uključuju upotrebu ugljikohidratnog napitka.

Između troje finalista na području ginekologije pobijedio je doc. dr.sc. Igor Hudić, dr. med., s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. On i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon vantjelesne oplodnje(IVF). Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje uticaj PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon vantjelesne oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima PIBF-a. Kako je dodao doc. dr. sc. Hudić „neplodnost je sve teži teret našeg društva. Postoje mnogi poznati razlozi za neplodnost; međutim, kod oko 20% slučajeva uzrok ostaje nepoznat i tu govorimo o idiopatskoj neplodnosti. Budući da je pomaganje svim ženama moj moto, ovih 20% je ogroman znanstveni izazov te smo se moja ekipa i ja posvetili tome u svom ispitivanju.

“Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina, naime jedna od finalistica International Medis Awardsbila je i dr. sc. Martina Džoić Dominković, dr. med., radiolog s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučnemetode–elastografije u zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke.

Dr. Džoić Dominković kaže da joj je velika čast biti ovogodišnja finalistica IMA! Za nju to znači »da su prepoznati i napori mladih liječnika koji se posvećuju istraživanjima u malim bolnicama, a to je također nadahnuće za moj daljnji profesionalni razvoj.«

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani nauci, u kojem su nastupili i neki drugi ugledni predstavnici s područja nauka.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se ljekari i farmaceuti iz devet zemalja: pored Bosne i Hercegovine još iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Stručna komisija ove godine je dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada, u uži izbor uvrstila su se 222 kandidata, a u finalu ih je bilo 19.

Naziv pobjednika dodijeljen je u svim uključenim kategorijama: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina i anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te reumatologija.

U svakoj kategoriji bila su po dva finalista, uz izuzetak ginekologije, gdje su se ove godine za naziv najboljeg takmičila tri finalista.

I ove godine je stručni žiri dodijelio nagradu u posebnoj kategoriji, u kojoj se osim stručnosti isticala prvenstveno briga za bližnje. Dodijeljena je osoblju Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. ožujka ove godine, tijekom jakog potresa, uz velike napore svih ljekara i medicinskih sestara, te uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca uspjelo ne samo preseliti svu novorođenčad, nedonoščad u inkubatorima i njihove mame nego se za njih odgovarajuće pobrinuti. Time su pokazali veliku mjeru stručnosti, znanja i organizacijskih spretnosti te veliku međuljudsku solidarnost.

Za vjerodostojnost čitavog konkursa International Medis Awards pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam zemalja iz kojih su prijavljeni kandidati. Kriteriji za uvrštenje na konkurs bili su jasni –objava članka u stručnoj međunarodnoj publikaciji koja ima faktor uticaja najmanje 1,500.

»Ako pobijedite na konkursu International Medis Awards, znači da ste uspjeli zamisliti, izvesti i u međunarodnom časopisu s visokim faktorom uticaja objaviti važan istraživački rad. A upravo kvalitet publikacije najviše odlučuje o mjestu koje će kandidat zauzeti. U IMA smo zasnovali bodovanje koje na dvije decimale precizno pokazuje koje mjesto je osvojio kandidat. Kod bodova se dakle ocjenjuje faktor uticaja međunarodnog časopisa, da li je kandidat prvi ili vodeći autor i da li je riječ o pretežno kliničkom ili nekliničkom istraživačkom radu. Sve je osmišljeno vrlo transparentno, što je za mene i prvi i glavni uvjet«, izjavio je predsjednik žirija, prof. dr. sc. Matija Tomšič, dr. med., spec. reumatologije iz UKC Ljubljana, Slovenija. Iako sukriteriji za uvrštenje u finale jasni, žiriju ipak nije uvijek lako kad donosi odluke.

Prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dr. med., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, vjeruje da je konkurs IMA značajan i potreban jer „priznaje rad naučnika i podstiče ih na budući rad. Kvalitet radova prijavljenih ljekara i farmaceuta je zaista visok. Svake godine se broj prijavljenih radova povećava i teško je odlučiti se za finaliste, a tako je naročito bilo ove godine. Kad su bodovi bili spremni, bilo mi je pomalo žao zbog nekih radova koji nisu ušli u finale.

Zbog ogromnog doprinosa razvoju transplantacijske medicine u BiH, ali i zbog ljudskog i profesionalnog odnosa s članovima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, ovo Udruženje je vijest o dodjeli nagrada popratilo slijedećim riječima:

“Postoje veliki ljudi, postoje dobri i veliki liječnici, oni koji su predani svome radu, stalno uče, poštuju i cijene pacijenta i svoje kolege. E, kada se sve to spoji dobije se ime : med. sci. prim. NERMINA dr RIZVANOVIĆ.

Još jednom iskrene čestitke dr. Nermini od Udruge dijaliziranih i transplantiranih F BiH!”