Sport

Veliki skok Vatrenih: Hrvatska četvrta reprezentacija svijeta!

Svjetska nogometna federacija objavila je novi poredak najboljih reprezentacija svijeta, koji se po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji računa po novom modelu.

 

Na najnovijoj ljestvici Hrvatska zauzima četvrto mjesto, ispred su samo svjetski prvak Francuska, brončana Belgija te moćni Brazil, a na SP u Rusiju otišli smo kao 20. reprezentacija svijeta po starom izračunu.

‘Novi se sustav računanja temelji prvenstveno na dodavanju i oduzimanju bodova prijašnjem broju bodova umjesto na izračunu prosjeka bodova kroz zadano vremensko razdoblje. Bodovi koji se dodaju ili oduzimaju određuju se prema relativnoj snazi oba suparnika, uključujući i očekivanje da bi bolje plasirane reprezentacije trebale ostvarivati bolje rezultate protiv slabije plasiranih reprezentacija, a naglasak je stavljen i na veću važnost završnice velikih natjecanja, odnosno manju važnost prijateljskih utakmica’, obrazložili su na stranicama HNS-a.

Iza Hrvatske su Urugvaj, Engleska, Portugal, Švicarska, Španjolska i Danska koji zatvaraju listu najboljih 10 reprezentacija svijeta. Hrvatski skok od 16 mjesta nije najveći na Fifinoj ljestvici, po tome je najbolja Rusija koja je skočila 21 mjesto.

Vatreni su na svjetskoj smotri svladali Nigeriju, Argentinu i Island u grupnoj fazi, potom su na penale prošli Dansku i domaćina Rusiju, a u polufinalu su u produžecima bili bolji od Engleske. Finalni je okršaj pripao Francuskoj.

Rujansko izdanje poretka bit će objavljeno po završetku prvih utakmica u novom natjecanju, Ligi nacija.

Fifina ljestvica najboljih

1. Francuska 1726
2. Belgija 1723
3. Brazil 1657
4. Hrvatska 1643
5. Urugvaj 1627
6. Engleska 1615
7. Portugal 1599
8. Švicarska 1597
9. Španjolska 1580
9. Danska 1580

(24sata.hr)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend