Vijesti iz BiH

Velike gužve na šalterima za izdavanje putovnica

Informacijski sustav Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) već neko vrijeme otežano funkcionira, zbog čega su zabilježene veće gužve na šalterima za izdavanje putovnica u više gradova u BiH.

Čeka se više od jednog sata

 

“Prijem i obrada zahtjeva, koji su ranije trajali od 10 do 15 minuta, posljednjih dana traju sat vremena i duže. Apeliramo da građani imaju strpljenja i da zahtjeve podnose samo ako je riječ o prijekoj potrebi, da bi se izbjegle gužve”, rekla je glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja. Veće gužve u proteklih 15 dana zabilježene su u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Doboju i Bijeljini. Glasnogovornica IDDEEA Amila Opardija rekla je da se primanje zahtjeva na sustavu za putovnice normaliziralo u ponedjeljak popodne i dodala da nije bilo problema u vezi sa sustavom prijave i odjave prebivališta, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola te registracije vozila. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH je jučer uputila izvinjenje građanima i nadležnim ministarstvima unutarnjih poslova zbog neprijatnosti. U IDDEEA objašnjavaju da od 2009. u postojeće tehničke kapacitete nije ulagano, iako se svakodnevno opterećuju novim korisnicima. Rješenje za ovakve situacije je da se izdvoji znatno više novca za kupovinu opreme i licenci, i to do deset puta više nego trenutno, ili da se znatno veći broj građana opredijeli za podnošenje zahtjeva za putovnice izvan razdoblja godišnjih odmora. Slična situacija je i u konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.

Gužve od svibnja do srpnja

Kako nam je jučer u telefonskom razgovoru rekao hrvatski konzul u Mostaru Velimir Pleša, gužve su uobičajene za ovo doba godine. – Kao i svake godine, imamo uvećan broj zahtjeva za izdavanjem novih putovnica. Uvijek je tako od sredine svibnja do sredine srpnja. Zakonski rok za izdavanje putovnice je mjesec dana, ali u većini slučajeva cijela procedura bude gotova za tri tjedna – ističe konzul Pleša. Veći broj zahtjeva za izdavanjem putovnica prilažu roditelji koji svoju djecu prvi put vode na ljetovanje u susjedne zemlje. – Naša je preporuka da roditelji ovaj posao obave ranije kako bi se gužve izbjegle. Ipak, veliki broj njih se ne pridržava ovih savjeta, pa netom prije polaska na ljetovanje podnose zahtjeve za izdavanje putovnica. Zbog toga dolazimo u ovakve situacije – rekli su nam naši sugovornici. Očekuje se kako će gužve trajati još mjesec dana, a građani su pozvani na više strpljenja zbog ove situacije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend