Regionalne vijesti

Vehabije vrbuju ljude po Zemunu i Batajnici, građani u strahu

U rubnim predgrađima Beograda djeluju pojedinci povezani sa radikalnim islamistima, koji pod velom humanitarnih organizacija vrbiju mahom romsko stanovništvo u Borči, Zemunu, Batajnici i na Ledinama, pišu današnje “Večernje novosti”.

List navodi da su muslimani u ovim predgrađima posljednjih mjeseci meta vrbovanja radikalnih islamista koji djeluju mahom po privatnim kućama, ali i u okolini službenih džamija.

Njihov cilj je da za svoj pokret privuku lokalno romsko stanovništvo koje mobiliraju pod velom humanitarnog rada i solidarnosti.

Rubna beogradska naselja posjećuju pojedinci povezani s ekstremističkim krugovima iz njihovih uporišta u BiH, ali i iz Novog Pazara, pišu “Novosti”.

Izvor lista navodi da se agitatori siromašnim Romima predstavljaju kao aktivisti islamskih organizacija kojima je navodni cilj pomoć siromašnim vjernicima, a pošto steknu povjerenje počinju sa širenjem vehabijskog načina života i učenja.

“Obećavaju rad u inozemstvu i školovanje dece. Obitelji koje im djeluju kao pogodan materijal nastoje udaljiti od lokalnih džamija i poštenih imama i uvjeriti ih da Islamska zajednica Srbije ne propovijeda ispravno učenje islama”, rekao je izvor “Novosti”.

Stanovnici rubnih naselja nerado govore o radikalnim islamistima, ali zapažaju da je sve više muškaraca obučenih u kratke hlače, s prepoznatljivim “mudžahedinskim” bradama koji rado govore o religiji i sve češće razmjenjuju pozdrave “Selam alejkum”.

U Islamskoj zajednici Srbija kažu da u njihovim džamijama nema vehabija, niti će dozvoliti da pod njihovim krovom rade bilo kakve ekstremna učenja i pokreti, ali da postoje pojedinci koji se iz koristoljublja bave nečim što nema veze sa vjerskim učenjem i da su s time upoznati državni organi.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend