Vijesti iz BiH

Veće cijene i novi nameti u 2017. dodatno će osiromašiti građane

Sutrašnji dan posljednji je prije ulaska u zadnji mjesec u godini. Već se naveliko priča o tome što građane BiH čeka u 2017. Ono što se zna je da će poskupjeti cigarete, duhan, nafta i naftne prerađevine, kava, određeni prehrambeni proizvodi.

Taj domino efekt izazvat će udar i na gospodarstvo i na radnike. Svi mediji ovih dana govore o oporezivanju toplog obroka te tvrde da će mali i srednji poduzetnici imati toliko da mogu funkcionirati, dok će radnici taman moći povezivati kraj s krajem, ako ne ostanu bez posla. Poznati ekonomski analitičar Faruk Hadžić ne slaže se s ovakvim mjerama Vlade Federacije.

Što se tiče novih zakonskih rješenja, smatram kako u ekonomskom smislu, općenito, građanima neće donijeti dobro. To su, po mom mišljenju, politike koje neće imatikvalitetne učinke iz više razloga. Raspoloživi dohodak se smanjuje radnicima da bi se namirio deficit i proračunski minusi Vlade. Puno racionalnije bi u ovom trenutku bilo raditi mjere koje će dovesti do povećanja potrošnje. Bolje bi bilo smanjiti obveze putem doprinosa, ukinuti porez i namete koji općenito opterećuju, a sve kako bi se raspoloživi dohodak radnicima povećao. Tako će ljudi trošiti više novca, govori analitičar Hadžić.

 

(Izvor:Večernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend