Svijet

VANREDNO STANJE U TURSKOJ: BEZ POSEBNIH UPOZORENJA I UPUTA BH. DRŽAVLJANIMA

Nakon što je u srijedu navečer u Turskoj na snagu stupilo vanredno stanje, Klix.ba je kontaktirao Generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu Begana Muhića koji kaže da se za bh. državljane koji putuju u Tursku ništa značajno ne mijenja. Što se tiče odluke o proglašenju vanrednog stanja u naredna tri mjeseca, koja je donesena u srijedu navečer, Muhić podsjeća da je sve u skladu sa zakonom. “Ustav Republike Turske definiše proglašenje vanrednog stanja kroz poseban zakon. Njime se daje veća ovlast Vladi, predsjedniku, guvernerima i valijama.

Recep Tayyip Erdogan je rekao kako građanska prava neće biti uskraćena u smislu uspostavljanja policijskog sata ili zabrana izlaska, što se može dešavati u izuzetno vanrednim prilikama”, objasnio je Muhić. Erdogan je istakao da Vlada i Nacionalno vijeće za sigurnost žele srediti stanje u državnoj administraciji kako bi organi uprave funkcionisali onako kako oni smatraju da je potrebno. Muhić je kazao kako Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo pravovremeno prosljeđuju smjernice kako i na koji način Generalni konzulat BiH treba djelovati. “Što se tiče Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Istanbulu, poslovi teku uobičajenom dinamikom, građani se obraćaju zahtjevima za ustaljenim konzularnim poslovima, kao što su zamjena pasoša te izdavanje potvrda i viza čije je izdavanje intenzivirano. Što se tiče sigurnosne situacije, život se normalizirao i ne može se primijetiti da se nedavno desio pokušaj državnog udara”, rekao je Began Muhić. Konzul je dodao kako od četvrtka ujutro nije registrovan povećan broj poziva ili upita naših građana u Turskoj i BiH. Upiti su uglavnom vezani za sigurnosnu situaciju i za preporuke u vezi s dolaskom u turističke svrhe. “U suštini, treba pratiti uputu o okupljanjima na određenim mjestima. Nezahvalno je davati garancije jer se nepredviđene stvari dešavaju u svijetu, u Francuskoj ili Americi”, rekao je Muhić. Šta znači uvođenje vanrednog stanja?

Zakon Republike Turske u kontekstu vanrednog stanja podrazumijeva omogućavanje ograničenja kretanja na određenim lokacijama, olakšava naredbu pretresa, naredbu obustavljanja distribucije printanih medija ili emitovanja programa. Sve je omogućeno kroz povećavanje ovlasti predsjednika države, odnosno uklanjanje ustavnih prepreka za sprovođenje njegovih dekreta. Vanredno stanje je u Turskoj proglašavano nekoliko puta, dok su određene regije, pogotovo one na jugoistoku države, u gotovo kontinuiranom vanrednom stanju zbog sukoba sa kurdskim separatistima.

 

 

 

(Izvor:Klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend