Vijesti iz BiH

Uvodi se isplata posmrtnina, pomoć u liječenju umirovljenika…

Umirovljenicima će aktualna vlast u Federaciji BiH ispuniti sve glavne zahtjeve kroz izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju od zajamčene isplate mirovina, uvođenja isplate posmrtnina do konačnog uravnoteženja rasta mirovina s porastom troškova življenja. Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku održanom u Vladi FBiH na kojemu su, uz predstavnike umirovljenika, bili i federalni premijer Fadil Novalić, predstavnici Ministarstva financija te Ministarstva rada i socijalne skrbi kao i Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH, piše Večernji list BiH.

Na sastanku je ocijenjeno kako su svi zahtjevi udruga umirovljenika posve sukladni s nastojanjima federalne Vlade da stabilizira mirovinski fond i da mirovine budu redovito isplaćivane.

Nedavno se federalna Vlada zadužila u tu svrhu, čime je osigurano da isplata mirovina neće ići poslije petog u mjesecu. Ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača u odgovoru na prvi zahtjev umirovljenika, kojim je traženo da mirovine budu isplaćivane do petog u mjesecu, rekao je da će ubuduće sredstva za ovu svrhu biti osigurana do tog datuma i da će ovo pitanje biti regulirano i novim zakonom. Također, dano je obećanje da će mirovinski fond biti stabiliziran uvođenjem rizničnog načina poslovanja i da će isplate mirovina biti osigurane na temelju realnog rasta bruto društvenog proizvoda i stope inflacije koji će biti dijeljeni s dva. 
“Za nas je korektan i zahtjev o isplati posmrtnina za umirovljenike, što je predviđeno i nacrtom zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Oslobađanje poreza

U novom zakonu je ostavljen prostor za pružanje pomoći umirovljenicima za liječenje, u skladu s raspoloživim sredstvima”, dodao je ministar Drljača. Razmotren je i zahtjev umirovljenika za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva prikupljena od članarina umirovljenika te je dogovoreno traženje prihvatljivog rješenja izmjenom zakonskih propisa iz ove oblasti. No, kada je riječ o eventualnom povećanju mirovina, rečeno je da će ono biti moguće nakon stabilizacije mirovinskog fonda i u suradnji sa Savezom udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Prema podacima iz Zavoda MIO, u Federaciji BiH je 373.490 umirovljenika za čije se mirovine mjesečno mora izdvojiti 140,5 milijuna maraka, a tome iznosu treba pridodati još 1,2 milijuna za one koji su umirovljeni po Zakonu o Oružanim snagama, zatim za razvojačene u iznosu od 3,1 milijun, za prijevremeno umirovljene 9,8 milijuna te još za osobe s tjelesnom onesposobljenosti mjesečno se izdvaja 176.000 maraka. Zabrinjavajuće je što je broj mirovina i invalidnina tek za 25 posto manji od broja službeno zaposlenih.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend