Vijesti iz BiH

Uvesti niži porez na manje plaće, a ukinuti onaj na dobit i štednju

Ne smije doći do oporezivanja kamata na štednju u bankama, od plaćanja poreza treba izuzeti kapitalnu dobit i dividende, a na manje plaće i mirovine treba uvesti i niže porezno opterećenje… – zajednički je zaključak predstavnika Vijeća za strane investicije u BiH i Udruge poslodavaca FBiH nakon sastanka koji je održan u organizaciji Gospodarske komore BiH, a koji je upućen na adresu Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

 

Veća opterećenja

Prema njihovu mišljenju, usvajanjem ponuđenih prijedloga došlo bi i do realnog fiskalnoga rasterećenja plaća iz gospodarstva koje su većinom ispod one prosječne u FBiH jer, prema nacrtu koji je predložio zakonodavac, te bi plaće pretrpjele veće opterećenje u odnosu na važeće propise.

Oni napominju kako su posebno nezadovoljni najavom uvođenja oporezivanja kapitalne dobiti i dividende (udjela u dobiti) jer je taj prihod već oporezovan kroz porez na dobit. Ističu kako je taj prihod neoporeziv u Republici Srpskoj gdje je bilo uvedeno oporezivanje pa ukinuto po žurnom postupku.

Domaći i strani investitori smatraju kako bi se uvođenjem poreza na dobit dodatno pogoršalo ionako slabu likvidnost na Sarajevskoj burzi. Traže da se iz oporezivanja izuzmu kamate na štednju u bankama jer je tako u Republici Srpskoj (jedinstveni ekonomski prostor). Zatim, to će izazvati značajno destimuliranje štednje pri čemu su kamate na štednju ionako niske.

Posvećenost rasterećenju

Uz to, stvorile bi se i tehničke poteškoće kako za same banke tako i za štediše prilikom obračuna i plaćanja ovog poreza.

Udruga poslodavaca FBiH već nekoliko tjedana održava po svim gradovima i općinama Federacije BiH tematske sastanke posvećene rasterećenju i razvoju gospodarstva. Po njihovu mišljenju, ponuđeni će Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima dodatno opteretiti realni sektor, gospodarstvo te traže da se gospodarstvo stimulativnim zakonskim rješenjima jednostavno rastereti.

“Oni koji imaju plaće oko 600 KM mjesečno će plaćati 90 KM više, granična plaća je 1150 KM, a što je plaća veća, više se dobiva, što je plaća niža, više se uzima, odnosno više se gubi. To se mora promijeniti. Druga stvar, u Zakonu o porezu na dohodak tražimo da se uvedu tri stope, jako je bitno da se podigne na 1000 KM neoporezivi dio jer oni koji imaju plaću do 1000 KM teško mogu nešto uštedjeti kad će sve što zarade plasirati u potrošnju, na to će se plaćati porez, više će se kupovati i otvarat će se radna mjesta”, tvrdi predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Ovakav destimulacijski zakonski okvir, ako ne bude izmijenjen, kako tvrde gospodarstvenici, najviše će se negativno odraziti na zaposlene u prerađivačkoj industriji.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend