Usvojene izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, uskoro na snazi

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (PIO), te omogućio da zakon stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH jer ga je ranije usvojio Predstavnički dom.

Zakon, između ostalog, predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija.

Propisana je mogućnost provođenja vanrednog usklađivanja penzija. To će u ovoj godini omogućiti vanredno povećanje penzija.

Izvanredno usklađivanje penzija može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto iako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Ova mogućnost ne obuhvata najviše penzlje sve dok najniži iznos penzije ne dostigne jednu petinu iznosa najviše penzije ostvarene po zakonu.