Usvojen Prijedlog izmjena Proračuna ŽSB za 2021. i Nacrt Proračuna za 2022.

U Travniku je jučer pod predsjedanjem Josipa Kvasine (HDZ BiH) održana 23. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna na kojoj je usvojen Prijedlog izmjena Proračuna ŽSB za 2021. te Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu.

Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prethodne sjednice, uslijedila su pitanja i inicijative zastupnica i zastupnika u Saboru ŽSB, priopćeno je iz HDZ-a BiH. Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) ponovno je aktualizirala inicijativu koju je podnijela prije nekoliko mjeseci, a koja se tiče ostvarivanja većih prava onkoloških pacijenata, s naglaskom na oboljele od karcinoma dojke. “Ovom prilikom želim čestitati svim institucijama i pojedincima koji su protekli mjesec radili na podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda.

Također, apeliram da se svi identificirani problemi u promociji preventive, liječenja te administrativnih problema poput usklađivanja pravilnika s razine FBiH s pravilnicima u ŽSB i postizanja sporazuma Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB sa UKCS Sarajevo, razmotre i u skladu s mogućnostima usvoje kako bi i Odluke Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB trajale godinu dana, što bi onkološkim pacijentima značajno olakšalo liječenje i ubrzalo proces odlaska u UKCS Sarajevo.

Svi ovi problemi trebaju biti predmet razmatranja kako bi se što lakše premostili (kroz izmjene pravilnika i zakona) na korist brojnih onkoloških pacijenata u ŽSB.”, rekla je Krišto. O problemima u prehrani kod djece i mladih, govorila je zastupnica Dajana Maros (HDZ BiH) koja je inicirala izgradnju kuhinja u osnovnim i srednjim školama u ŽSB. Ova inicijativa, kako je navela, za cilj ima zdraviju prehranu kod učenika kroz pripremu kuhane hrane, ali i konzumiranje voća i povrća.

Istaknula je kako nepravilna prehrana uzrokuje mnoga oboljenja te kako prekomjerna tjelesna težina u dječjem uzrastu predstavlja rizik za razvoj mnogih bolesti u kasnijem razdoblju života. „Po uzoru na mnoge škole, u Sarajevskoj županiji, i u susjednim državama, koje su dobar primjer i pokazatelj kada je u pitanju briga o zdravlju djece, podnosim inicijativu da se od strane odgovornih ministarstava iznađe rješenje za problem nezdrave prehrane u školama, da li u vidu otvaranja školskih kuhinja gdje bi se služila kuhana i zdrava jela ili na neki drugi ostvariv način.“, navela je zastupnica Maros.