Usporedba prosječnih primanja: U svim zemljama regije mirovine veće nego u BiH

Umirovljenicima u Federaciji BiH su isplaćena uvećana primanja kao rezultat redovitog usklađivanja koje se svake godine vrši 15. travnja.

U konačnici, tako su mirovine nakon akontativnih pet posto uvećane za dodatnih 1,55 posto, a na osnovu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Upravo zbog tih nepovoljnih parametara u protekloj godini izvanredno usklađivanje neće biti moguće.

Prosječna mirovina u Federaciji BiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 622,75 KM, a u Republici Srpskoj 591 KM. Na osnovu redovitog godišnjeg usklađivanja mirovine u manjem bh. entitetu su uvećane za 9,2 posto, piše Avaz.

U susjednoj Hrvatskoj od travnja, kao rezultat siječanjskog usklađivanja, prosječna mirovina je prešla iznos od 500 eura. Preciznije, prosječna mirovina u Hrvatskoj je 513 eura, odnosno 1.013,55 KM, a tamošnje umirovljenike očekuje još jedno usklađivanje u ovoj godini.

Srbiji su od 1. siječnja ove godine mirovine koje se isplaćuju usklađene u visini od 9,2 posto. Prosječna mirovina u Srbiji trenutno je 45.739 dinara, odnosno blizu 765 KM. I njihovo usklađivanje, dva puta godišnje, prati rast plaća i troškova života.

Crnoj Gori se itekako mogu pohvaliti visinom prosječne mirovine. Prema posljednjim podacima, taj iznos je bio 488 eura, odnosno 963 KM. Mirovine u toj susjednoj državi se usklađuju redovito tri puta godišnje, odnosno svakog četvrtog mjeseca, a zanimljivo je da najniža mirovina u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

Sloveniji su mirovine, u skladu s redovitim usklađivanjem, od 1. siječnja uvećane za 8,8 posto. Tamošnja zajamčena mirovina, što je minimalni iznos za umirovljenike s punim stažem, iznosi 748,27 eura, a u prosjeku umirovljenička primanja u Sloveniji su 800 eura, odnosno 1.580 KM.