Lokalne vijesti

Uspješno transplantiran 22-godišnji Filip Pranjković iz Viteza

U Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu uspješno je transplantiran 22-godišnji Vitežanin, Filip Pranjković.  

Kako su potvrdili iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KSB, transplantacija bubrega obavljena je prije tri dana, a Filip se osjeća odlično.

Probleme s bubrezima Filip je imao gotovo od rođenja, a zbog teških urološko/nefroloških problema, jedan bubreg mu je izvađen. Nakon toga imao je još nekoliko teških operacija na drugom bubregu. Velika se borba vodila za spas barem jednog bubrega. Međutim, bolest je bila brža. Kada su se iscrpile sve mogućnosti liječenja u Bosni i Hercegovini, Filip se morao preseliti u Hrvatsku. Razlog je bio nastavak liječenja, a više od toga što su šanse za transplanaciju u Hrvatskoj puno puno veće nego u BiH. Po dolasku u Hrvatsku, Filip je završio na dijalizi. Ubrzo nakon toga dolazi na listu čekanja u RH. Od tog trenutka do dana transplantacije prošle su dvije godine.

Filip je dobio organ od preminule osobe (kadaverična transplantacija).

I ovo je prigoda uputiti zahvalu, prije svih, obitelji preminulog donora, koja je svojom pozitivnom odlukom da daruje organe svog preminulog člana obitelji, spasila Filipov ali i druge živote!

Zahvalu zaslužuju i liječnici, inače vrhunski stručnjaci iz KB Merkur Zagreb, koji su odlično obavili ovaj operativni zahvat, a hvala i viteškim gospodarstvenicima, koji su pomogli obitelji Pranjković kada im je pomoć bila najpotrebnija.

Filipova pozitivna priča ujedno je i poruka svima, koji čekaju transplantaciju, da ne gube nadu i da vjeruju kako će nekada i oni dobiti “najvažniji poziv u životu”.

„Na kraju, hvala svima koji su na bilo koji način bili dio ove humane životne priče, a Filipu želimo sve najbolje u novom životu“, poručili su iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KSB.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend