Lokalne vijesti

Uspješno provedena “Akcija 18+”: Alkohol se prodaje i maloljetnicima!

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik, u saradnji sa Ministarstvom privrede KSB i Ministarstvom unutrašnjih poslova KSB, kroz „Akciju 18+“, je pokazao u kojoj mjeri ugostitelji u KSB krše zakonske odredbe koje reguliraju prodaju alkohola maloljetnim osobama.

Akcija se sastojala iz pojačanih inspekcijskih nadzora nad ugostiteljskim objektima u KSB, sa posebnim naglaskom na poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, koji izričito zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima. Inspektorat Ministarstva privrede SBK, prethodnih nekoliko mjeseci, izvršio je 372 nadzora, te utvrdio niz slučajeva kršenja zakona i nepravilnosti u poslovanju, iako je CEM prije i tokom akcije, kroz medijsku kampanju i slanje dopisa, pozivao trgovce i ugostitelje na poštivanje zakona i upozoravao na mjere koje će biti poduzete u slučaju njihovog kršenja.
Uprkos složenosti metoda za utvrđivanje kršenja zakona, u čak 36 slučajeva, poslovanje ugostiteljskih objekata nije bilo u skladu sa navedenim zakonima. Prekršajni postupci pokrenuti su protiv ugostiteljskih objekata za kršenje zakonskih odredbi koje zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima. Također, utvrđeno je i kršenje odredbi koje obavezuju ugostitelje da, na svojim objektima, istaknu znakove koji obavještavaju maloljetnike da tu ne mogu kupiti alkoholna pića. Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova KSB pokrenuli su prekršajne postupke i protiv ugostiteljskih djelatnika koji su prodavali alkohol maloljetnicima. Ostali slučajevi kršenja zakona vezani su za neizdavanje računa, prekovremeni i nelegalan rad.
Ova akcija je primjer efikasnosti saradnje vladinog i nevladinog sektora, te spremnosti inspektorata da, uz podršku lokalne zajednice, poduzme konkretne korake u rješavanju aktuelnih problema. Centar za edukaciju mladih će i budućnosti realizovati „Akciju 18+“ s ciljem smanjenja prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, te kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za djecu i mlade.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend