Uspješna saradnja MUP-a SBK/KSB i Detašmana FUP-a u Travniku rezultirala dokumentovanjem grupe osoba osumnjičenih za više krivičnih djela

Nastavljena je veoma uspješna saradnja MUP-a SBK/KSB Travnik i Detašmana Federalne uprave policije u Travniku, koja je rezultovala dokumentovanjem grupe osoba osumnjičenih za krivična djela vezana za krađe vozila i drugih krivičnih djela koja su njima povezana.

Aktivnosti na dokumentovanju ove grupe trajala je od kraja 2015. godine do početka aprila 2016. godine, kada je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Izvještaji su podneseni  protiv ukupno 6 osoba, a radi se o sljedećim osobama: J.J., rođen 1991. godine, nastanjen na području Travnika, D.S., rođen 1985. godine, nastanjen na području Travnika, A.T., rođen 1988. godine, nastanjen na području Travnika, I.B., rođen 1979. godine, nastanjen na području Novog Travnika, A.Đ., rođen 1967. godine, nastanjen na području Travnika i Z.K., rođen 1970. godine  nastanjen na području Travnika.

Zajedničkim koordiniranim aktivnostima na prikupljanju saznanja, vršenju pretresa, pribavljanju potrebnih naredbi suda i vršenja vještačenja, utvrđeno je da se navedene osobe mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima teške krađe, iznude, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenja isprava, prikrivanja i krivičnim djelom ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Osumnjičeni J.J. je, prema utvrđenim osnovama sumnje, dana 27.05.2015. godine, u Jajcu, izvršio tešku krađu motornog vozila marke „VW-Passat“, te ga dovezao na područje mjesta Ričice, općina Travnik, gdje ga je sakrio u napuštenu garažu. Nakon toga, u više navrata pokušao je iznuditi novac od vlasnika za povrat vozila, ali u tome nije uspio s obzirom da su službenici policije uspjeli pronaći ukradeno vozilo. Isto tako, J.J. je izvršio iznudu nad vlasnikom ukradenog vozila „VW-Passat“, koje je ukradeno dana 21.04.2015.godine u Bugojnu. Osumnjičeni je telefonom pozvao oštećenog i nakon dogovorenog susreta, uz prijetnju pištoljem, od njega iznudio 2000 KM za povrat ukradenog vozila.

Navedena osoba osumnjičena je i za tešku krađu motocikla marke „CAN-AM“, austrijskih registarskih oznaka, koja je izvršena u maju 2015. godine u Vitezu. Prema prikupljenim saznanjima i pribavljenim dokazima, nakon krađe izvršena je i iznuda novca od vlasnikom motocikla u iznosu od 1500 EUR-a, nakon čega je motocikl ostavljen, a potom i pronađen u mjestu Donje Putičevo, općina Travnik.  Također, osoba J.J. osumnjičen je i za tešku krađu motocikla marke „Kavasaki“ iz garaže u mjestu Podolac, općina Travnik, u augustu 2015. godine. Ukradeni motocikl zamijenio je sa osobom D.S., koji je znao da se radi o ukradenom motociklu, ali mu je ipak u zamjenu dao svoje vozilo „Suzuki“, švicarskih registarskih oznaka. Time je D.S. počinio krivično djelo prikrivanja, te je i protiv njega podnesen izvještaj tužilaštvu.

Ostale osumnjičene osobe bile su povezane sa krivotvorenjem isprava s ciljem registracije ukradenog vozila. Radi se o vozilu marke „BMW“, koje je ukradeno u julu 2015. godine na Ilidži, nakon čega je, u organizaciji spomenutih osoba, odvezeno na područje Posušja, gdje je izvršeno krivotvorenje broja šasije, a zatim upotrebljena saobraćajna dozvola drugog vozila, kako bi se vozilo registrovalo.

Prilikom izvršenih pretresa službenici Detašmana FUP-a u Travniku i MUP-a SBK/KSB Travnik su pronašli vozilo BMW, motocikl Kavasaki, mobilne telefone, kojima su pozivani vlasnici ukradenih vozila i vršene iznude nad njima, kao i pištolj koji je korišten prilikom izvršenja ovih krivičnih djela, te određena količina municije.

O uspješnosti ovih zajedničkih aktivnosti najbolje govori činjenica  da je dokumentovanjem ove grupe, kao i drugim aktivnostima, koje su provođene u tom periodu, smanjen je broj krađa vozila na području Srednjobosanskog kantona. Naime, broj ukradenih vozila u prva tri mjeseca ove godine manji je za ukupno 27 % u odnosu na broj ukradenih vozila za prva tri mjeseca 2015. godine.

Aktivnosti na otkrivanju izvršilaca ovih, ali i drugih krivičnih djela, nastavit će se i u narednom periodu, te će se koristiti saznanja i iskustva ovih zajedničkih aktivnosti i uspješne saradnje MUP-a SBK/KSB Travnik i Detašmana FUP-a u Travniku.

(URED KOMESARA)