Svijet, Vijesti iz BiH

Uspjeh bh. inovatora na „5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija“

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najbolje inovacije. Nagrada „TÜRKPATENT Best International“, u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja, na upravo završenom, „5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija, pripala je upravo njemu!

Tu je i još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvalitetu nagrada, na popisu od 449 inovacija, uključivo i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotrebu najprije medicinskom osoblju.Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tijekom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozar i unuk Dalibor Basora, dobio je srebrenu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić iz Banje Luke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend