Uskrsni stol kao iz bajke

Netko će domaćine blagdanskih okupljanja pamtiti po hrani, piću, desertima ili glazbi. No ima onih koji će pozornost posvetiti detaljima koji svečani stol mogu pretvoriti u pravu bajku.

 

 

Recept je jednostavan – iskoristite proljetnice, rascvjetale grane, trave, kamenčiće, staklenke, vrpce i druge ukrase koje savršeno opisuju proljeće i smisao Uskrsa – radost, život, nadu.

Neka vam budu dodatak uobičajenim uskrsnim ukrasima, koje inače koristite, kako bi vaš blagdanski stol ove godine bio uistinu poseban.

Ovo je nekoliko ideja koje vam u tome mogu pomoći.

1.  Dovedite za stol – proljeće

Ispunite vazu, staklenku ili prekrasnu ukrasnu čašu sa što više cvijeća. Dodajte kamenčiće i koju ukrasnu vrpcu te uživajte.

Cvjetne aranžmane možete ukrasiti i komadima voća ili perlicama.

Od rascvjetale grane voćaka do procvjetalih divljih grmova, narcisa, tulipana, zumbula, presadnica – izbor proljetnica je neograničen.

Pobrinite se da bude na vidljivom mjestu, ali da ne smeta prilikom objeda i druženja.

Osim središnjeg ukrasa, aranžman će biti zadužen i za podizanje raspoloženja, te osjećaja zadovoljstva i zajedništva.

2. Pravo vrijeme, pravo mjesto

Neka svatko pronađe baš svoje mjesto za blagdanskim stolom, uz pomoć personaliziranih kartica, omotnica ili ukrasa za salvete sa svojim imenom.

Dajte mašti na volju i izaberite između nekoliko jednostavnih ideja:

  1. Rukom, krasopisom ispišite imena na starinskom papiru, ukrasite cvijećem i stavite uz tanjur.
  2. Objesite pored tanjura, na proljetnu granu, uokvirenu fotografiju gosta kojeg očekujete.
  3. Salvete omotajte ukrasnom vrpcom na kojoj će stajati ogroman, šareni leptir i na kartici – ime gosta.
  4. Salvetu ukrasite vrpcom i priložite veliku, ukrasnu djetelinu – broj listova na djetelini nije bitan, za sreću je dovoljna i dobra volja.
  5. Od papira izradite minijaturne ukrasne kutijice i u njih stavite ceduljice s imenom dragog gosta. Neka iznenađenje i potraga za mjestom počnu!
  6. Imate li vremena i volje, izradite oznake i sami – od tkanine napravite cvjetić, mrkvu, oblik životinje ili drugi detalj koji će na simboličan način obradovati vaše najdraže za njihovim mjestom.

Ideja je bezbroj. Jednostavno pustite da vas proljeće nadahne, a mašta pomogne.

3. Detalji koji stavljaju točku na i

Jednako lijepe uz romantični i elegantni, opušteni stil, lučice i svijeće poseban su ukras svakom stolu.

Iskoristite ih i stavite u ukrasne držače, staklenke, košarice. Uz voće ili kamenčiće iskoristite ih i kao poseban ukras u vazi.

Plutajuće svjećice, s cvijećem u vazi punoj vode, stvaraju posebnu atmosferu u domu.

Možete napraviti “svjetleće” jabuke – izdubite jabuku na vrhu, toliko da u nju stane lučica, umetnite lučicu unutra i otkrijte čari ove jednostavne, a efektne domaće svjetiljke.

Manje kolače možete poslužiti na ukrasnim držačima, ukrašenima jestivim cvijećem ili u košaricama koje ste sami izradili od papira.

Na raspolaganju su vam i drugi detalji  – ukrasni leptirići, bubamare i drugi simboli proljeća.

Nakon blagdanskog ručka, ukrase možete preseliti na balkon ili za stol u prirodi, gdje će jednako obogatiti i druženje na otvorenom.

(www.alternativa-za-vas.com)