Zanimljivosti

Uskrs u izolaciji – običaji

Još od malih nogu, osim blagdanu, svatko se raduje običajima koji uz to dolaze.

No, najveća svetkovina kod katolika – Uskrs – ove godine zbog pandemije koronavirusa proteći će drugačije nego što su svi navikli. Ove godine brojni katolici će imati Uskrs u izolaciji.

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik 

Poznato je kako Uskrs ili Vazam sa sobom donosi radost, okupljanje i zajedništvo. Svatko farba jaja, dijeli pisanice, okuplja se na takmičenjima, tucijadama, okuplja se na obiteljskim objedima, odlazi na bdijenje, odlazi na misu. Ali, što će biti sa svim tim sad kada su u jeku pandemije mnoge od tih stvari zabranjene?

Mise u kućnoj crkvi

U svakoj vjerničkoj obitelji svi naraštaji rastu uz to da je najvažnije za Vazam otići na misu i pričestiti se. Gotovo cijeli svijet, a tako i Bosna i Hercegovina, donijela je mjere koje zabranjuju javna okupljanja, a kako stvari stoje, situacija će biti takva i 12. travnja. Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić donio je stoga odluku da se i mise slave bez naroda. Iz tog razloga će ove godine svi oni koji se raduju obredima Velikog tjedna, vazmenom bdijenju i misi na uskrsno jutro, to vrijeme provesti u molitvi kod kuće te uz prijenose istih putem televizije, radija ili interneta.

Uz to se veže i tradicionalni blagoslov hrane koju obitelj blaguje na Uskrs. Običaj je da tu hranu blagoslovi svećenik u crkvi, ali ove godine, kako nema okupljanja, i taj dio navike će biti drugačiji. „Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: Neka glava obitelji okupi na Uskrs obitelj oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov. Nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, glava obitelji uzme blagoslovljene vode i poškropi jelo, koje potom svi zajedno blaguju“, smjernica je koju potpisuju kard. Puljić i vrhbosanski nadbiskup koadjutor dr. Tomo Vukšić.

Pisanice su tu

Kada bi ljudi nabrajali uskrsne običaje, zasigurno bi u prvom redu spomenuli farbanje jaja, pisanice koje blagdanski stol uljepšaju svojim šarenilom. Ove godine, kada se sve odvija u sjeni novog virusa, pisanice nisu upitne. Svatko u svome domu može, kao što je to uvijek činio, farbati i ukrašavati jaja.

Taj običaj zapravo potječe od poganskih naroda kojima su jaja bila simbol života. Za kršćane ona simboliziraju „grobnu tišinu“ iz koje izlazi novi život te ujedno oslikava i Isusov izlazak iz groba.

Virus je možda ograničio kretanje ljudi, ali svi oni dobre volje mogu pjevati. Toliko je lijepih uskrsnih pjesama, a ne treba zanemariti i to da „tko pjeva dvostruko moli“.

Osim lijepe simbolike koju ima, ta pisanica raduje sve – od najmlađih do najstarijih i uvijek mami osmijehe. No, sada, kako su zabranjena okupljanja u većem broju, tradicionalna natjecanja u najjačim i najljepšim jajima koja njeguju mnoga mjesta, neće biti moguća. Onima kojima to mnogo nedostaje, neka u svome domu sa svojih nekoliko članova obitelji napravi utrku za najbolje jaje.

Ne treba zaboraviti kako obitelj nije zabranjena i svatko u krugu svojih najmilijih može proslaviti Uskrs, a to se najljepše čini za blagdanskom trpezom. Uz zajedničku molitvu prije objeda obitelj može zahvaliti Gospodinu na svim darovima kojima ih obasipa. A potom uživati u svemu onome što su vrijedne ručice za svakoga pripremile.

Uskrs u srcu

Svima je jasno kako zbog vlastite, a i sigurnosti drugih ljudi, čovjek ne treba gradom i ulicama lutati bez nekog razloga. Svi znaju i kako je vani proljeće, ali oni koji žele malo proljeća su svome domu kako bi upotpunili blagdansko ozračje mogu okititi uskrsno drvce – nekoliko grančica s različitim uskrsnim dekoracijama. Njih mogu napraviti i dječica koja zasigurno traže igru više u danima koje provode u kući.

Virus je možda ograničio kretanje ljudi, ali svi oni dobre volje mogu pjevati. Toliko je lijepih uskrsnih pjesama, a ne treba zanemariti i to da „tko pjeva dvostruko moli“. Ljubitelji filma pak mogu pogledati toliko toga što je kinematografija ponudila vjernicima koji se slikom žele vratiti u Veliki tjedan koji je Isus proveo u Jeruzalemu.

Na kraju, govoreći o običajima koji ove godine možda neće biti u potpunosti onakvim kakvim ih svi zamišljaju, vjernici ih ne bi trebali zanemariti, ali svakako ne smiju zaboraviti da je najvažnije Uskrs doživjeti u svome srcu. Uskrs je radost i u „kućnoj crkvi“.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend