Urađene dvije vanjske ocjene CMZ u Vitezu i Gračanici, iduće sedmice predviđene još tri

Ovih su dana u Domu zdravlja Vitez i Domu zdravlja Gračanica obavljene vanjske ocjene Centara za mentalno zdravlja, u okviru projekta reakreditacije koji predstavlja nastavak kontinuiranog monitoriranja stanja u sferi zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja u FBiH.

 

Nakon isteka perioda od tri godine, koliko traje akreditacija zdravstvenih ustanova, postupak kontinuiranog unapređenja kvaliteta nalaže ponovnu ocjenu i ishođenje statusa reakreditirane ustanove.

Što se tiče centara mentalnog zdravlja u FBiH, koji su akreditaciju stekli tokom 2014. godine, u okviru Projekta Mentalnog zdravlja u BiH, koji finansira švicarska Agencija za razvojnu saradnju (Swiss Agency for Development Cooperation – SDC), upravo oni predstavljaju neke od prvih zdravstvenih ustanova koje obnavljaju ciklus i tako, ponovo stiču status, potvrđujući održavanje dostignutih standarda. Osim toga, svojim finansijskim participiranjem za troškove reakreditacijskog postupka svjedoče i o punom preuzimanju ideje i koncepta jačanja mentalnog zdravlja.

Doc. Dr. Irma Džambo, dipl.psih. i Agnesa Lihovac, DMS, jedan su od timova ocjenivača koji su početkom ove sedmice obavili vanjsku ocjenu u Vitezu. Njihove kolege, Dr. Elmir Šator i Suda Sofić dipl.soc ., bili su u posjeti gračaničkom CMZ-u gdje su također obavili neophodne radnje u okviru vanjske ocjene.

Na taj način, centri za mentalno zdravlje postaju vrlo značajan dio sistema sigurnosti i kvaliteta jer osim što imaju određeni propisani nivo i način rada, u kvalitativnom smislu, obezbjeđuju i stalni nadzor i kontrolu vlastitih performansi.

Iduće sedmice, 23. i 24.10., predviđeno je obavljanje još tri vanjske ocjene u CMZ-ima u Bihaću, Tuzli i Srebreniku, nakon čega slijedi analiza Izvještaja vanjskih ocjenjivača, i eventualno ishođenje reakreditacije.

(akaz.ba)