Upute kako pravilno glasovati na općim izborima

Kako bi se smanjio broj nevažećih glasačkih listića, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Irena Hadžiabdić, objasnila je proceduru glasovanja.

Prvi glasački listić – Predsjedništvo BiH

 

Glasači u FBiH birat će hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Tu mogu označiti samo jedno ime. Dakle, ne mogu ujedno birati i hrvatskog i bošnjačkog člana. U RS-u glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih.

Drugi glasački listić – Zastupnički dom PSBiH

Na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija, odnosno jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke.

Treći glasački listić – Zastupnički dom Parlamenta FBiH/Narodna skupština RS

Treći glasački listić pravilno se popunjava na isti način kao i drugi, odnosno tako što će birači iz FBiH označiti samo jednu stranku/ koaliciju na listi ili pak jednog ili više kandidata koji se nalaze u toj stranci/koaliciji. Jednako pravilo važi i za birače iz RS-a, koji glasaju za zastupnike u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Četvrti glasački listić – zastupnici u županijskim skupštinama te predsjednik i potpredsjednik RS

Ista procedura kao kod drugog i trećeg listića važi i za birače koji u FBiH biraju zastupnike u skupštinama županija. Dakle, ne smije se označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka, odnosno treba se “kretati” unutar jedne stranke/koalicije, što također znači da ste, u slučaju kad ste dali glas jednom nezavisnom kandidatu, završili proces glasanja u tom dijelu. U RS-u će se na četvrtom listiću glasati za predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta iz svih stranaka. Listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata. Preliminarni izborni rezultati za Predsjedništvo BiH bit će priopćeni u nedjelju već u 22:45 sati, a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u 1 sat iza ponoći.