Lokalne vijesti

Upozorenje iz MUP-a KSB

Povodom korištenja predstojećih godišnjih odmora, službenici policije Kantona Središnja Bosna u okviru svoje mjerodavnosti poduzimat će pojačane mjere u cilju spriječavanja svih pojavnih oblika kriminaliteta, održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te nesmetanog i sigurnog odvijanja prometa na svim putnim komunikacijama.

U navedenom vremenskom razdoblju se očekuju pojačane aktivnosti kriminogenih osoba i organiziranih grupa u svezi počinjenja svih vrsta kaznenih djela s akcentom na kaznena djela  iz oblasti imovinskog kriminaliteta: krađe vozila, provale u stanove, domove, privredne subjekte s ciljem otuđenja novca, nakita i svih drugi stvari od vrijednosti.  Da bi zaštitili imovinu i sačuvali  svoje stvari od vrijednosti, potrebno je da sukladno mogučnostima poduzmete sve preventivne mjere:

 

– Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezor/sef, u banku ili dati na čuvanje osobama od povjerenja).

– ne govorite strancima ili u nazočnosti nepoznatih osoba da odlazite na godišnji odmor, ili da će te izbivati iz doma/stana neko dulje vremensko razdoblje.

-ne ostavljati ključeve ispod praga, u poštanskom sandučiću ili u blizini ulaza u vaše domove. Najbolje rješenje je da ključ ostavite susjedu ili nekoj osobi od povjerenja koja će s vremenom provjeriti stanje vašeg stana.

– najčešći način provale je na ulazna vrata, balkonska vrata i prozore. Sukladno vašim mogučnostima, savjetujemo vam da ugradite protuprovalna vrata i osigurate balkonska vrata i prozore.

– ukoliko vi, vaši susjedi ili osoba od povjerenja primjete tragove provale, treba ostati priseban, te odmah nazvati obližnju policijsku postaju na br. telefona 122. Preporučuje se da ništa ne dirate kako ne bi uništili materijalne dokaze.

Obzirom da je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava i krađa stočnog fonda potrebno je obratiti i pozornost na objekte koji bi mogli biti meta kradljivaca stoke. Preporučuje se da objekti i prilazni putevi budi veoma dobro osvijetljeni, a ulazna vrata zaključana i pod nadzorom.    ‘Kako u vrijeme ljetnih godišnjih odmora veliki dio vozača dolazi iz inozemstva, čime se povećava broj svih vrsta prekršaja koji uzrokuju složeno stanje u oblasti prometa, službenici policije će poduzimati pojačane mjere u cilju sprječavanja istih. S tim u svezi očekuje se veća frekvencija prometa vozila i osoba koje mogu izazvati prometne nezgode. Savjetujemo vozačima da ne upravljaju vozilom u  alkoholiziranom stanju i da prilagode brzinu uvjetima i stanju puta’, stoji u priopćenju MUP-a KSB.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend