Vijesti iz BiH

Upozorenje građanima BiH: Oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da su putem Ministarstva vanjskih poslova BiH informisani o prevarama prilikom zapošljavanja građana BiH koji su otišli na rad u Slovačku Republiku.

 

“Na osnovu dobivenih informacija upozoravam naše građane da sa posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj Republici zbog velikog broja prevara koje su se dogodile, a o čemu su prevareni građani informirali Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku Republiku”, saopštio je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bandić podsjeća “da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada za usluge posredovanja ne smije biti tražena od osoba koje se zapošljavaju, zatim da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvole, te radnu vizu koja mu omogućava boravak u navedenoj državi. Bez ovih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inostranstvu, te savjetujem da se bez pribavljenih navedenih dokumenata ne odlazi na rad u inostranstvo jer se najvjerojatnije radi o prevari.”

Agencija za rad i zapošljavanje BiH skreće pažnju da Bosna i Hercegovina sa ovom državom nema potpisan sporazum o zapošljavanju te da se zapošljavanje ne odvija putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

“Savjetujemo građane koji žele otići na rad u inostranstvo da se za informacije obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inostranstvu”, navode iz Agencije.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend